Hrvatski radio

Radio Zadar

Smanjen broj ureda državne uprave

04.09.2014.

15:41

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila konačni prijedlog zakona o sustavu državne uprave. Tako će umjesto 20 ureda državne uprave u županijama biti pet regionalnih.Ured državne uprave za Dalmaciju obuhvatit će područje Splitsko-dalmatinske županije, Šibensko-kninske županije, Zadarske županije i Dubrovačko-neretvanske županije (857.743 stanovnika);

Ured državne uprave za Slavoniju i Baranju područje Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Brodsko-posavske županije, Virovitičko-podravske županije i Požeško-slavonske županije (806.192 stanovnika); Ured državne uprave za Središnju Hrvatsku područje Zagrebačke županije, Karlovačke županije, Krapinsko-zagorske županije i Sisačko-moslavačke županije (752.482 stanovnika); Ured državne uprave za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku područje Istarske županije, Primorsko-goranske županije i Ličko-senjske županije (555.585 stanovnika), a Ured državne uprave za Sjeverozapadnu Hrvatsku područje Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske županije i Međimurske županije (525.785 stanovnika).

Bauk: Predložene izmjene nisu uvod u ukidanje županija

  

  Ministar uprave Arsen Bauk ustvrdio je da će smanjenje broja ureda državne uprave s 20 na pet povećati efikasnost i fleksibilizaciju, te donijeti uštede kroz smanjenje broja zaposlenih i radnih mjesta, no taj potez nije uvod u ukidanje županija. Ne radi se o ukidanju nego reorganizaciji  da se 20 ureda državne uprave, koji u svakoj županiji funkcioniraju kao zasebna tijela, reorganizira u pet ureda koji će obuhvaćati više županija, izjavio je nakon sjednice Vlade.

Na taj način će svaki ured kadrovski ojačati, jer su dosad uredima u manjim županijama pomagali oni u većim. O tome smo razmišljali i prije nego što je formirana sadašnja Vlada i odlučili smo se na taj korak radi povećanja efikasnosti, rekao je Bauk.

U vezi ušteda ustvrdio je da će se konkretno uštedjeti isključivo na voditeljskim mjestima - umjesto 20 predstojnika bit će ih pet, a umjesto 84 službe bit će ih 30 do 35. U državnoj upravi se kontinuirano štedi, ustvrdio je, jer se već nekoliko godina smanjuje broj zaposlenih u uredima. Primjerice, u 2008. bilo je 4100 zaposlenih, a sada ih je oko 2800. S obzirom da se radi o strukturi službenika koja je u prosjeku nešto starija, u slijedećih nekoliko godina će se kroz umirovljenja taj broj nastaviti smanjivati.

Bauk je ustvrdio i kako predložene zakonske izmjene nisu uvod u ukidanje županija. Shvaćam da je to medijski atraktivno i može pobuditi strasti koje inače potiču takve teme, posebno u županijskim središtima, ali to nije uvod u ukidanje županija, poručio je ministar uprave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.