Hrvatski radio

Radio Zadar

Gdje je najbolje promijeniti kune u euro ? Smiju li se zaokruživati cijene ?

13.09.2022.

12:45

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Zaokruživanje cijena/ Ilustracija

Zaokruživanje cijena/ Ilustracija

Foto: Patrik Maček / Pixsell

Što točno podrazumijeva Etički kodeks, koliko dugo traje razdoblje dvojnog iskazivanja cijena, postoje li posebna pravila o načinu dvojnog iskazivanja - neka su to od najčešćih pitanja na koja ovih dana odgovaraju stručne službe Ministarstva gospodarstva. 5 najčešćih pitanja izdvojila nam je Lucija Sušić , voditeljica Odjela za izobrazbu i informiranje potrošača pri Ministarstvu gospodarstva: 

Što se gospodarstvenika tiče, osobito trgovaca, najviše nedoumica imaju oko zaokruživanje cijena pri preračunavanju kuna u eure. Npr. pitaju ako je nešto 10,36 eura može li se zaokružiti na 10,40 eura jer tako izgleda ljepše - kaže Sušić i odgovara :  


NE, izračun se ne može zaokruživati kako kome odgovara, preračunavanje se mora provoditi prema službenim pravilima. Proračun mora biti u cent točan!

L. Sušić

L. Sušić

Što se građana tiče, oni su još uvijek dosta zbunjeni jer je najčešće pitanje koliko dugo traje razdoblje dvojnog iskazivanja cijena. Podsjećamo, počelo je 5. Rujna i traje sve do kraja 2023. godine. Mnogi građani misle i kako je s dvojnim iskazivanjem cijena automatski počelo i plaćanje u eurima, dodaje Sušić: 


NE, I dalje je relevantna valuta kuna, do 31.12. ove godine. U trgovinama će se moći plaćati gotovim novcem kune i gotovim novcem eura dok traje razdoblje dvojnog optjecaja odnosno tijekom prva dva tjedna od datuma uvođenja eura.

Svima još nije jasno ni što je etički kodeks, a poslovni subjekti često pitaju i Postoji li nekakvo pravilo o načinu isticanja dvojnih cijena?


Ovaj detalj pak nije zakonom reguliran, o modalitetu iskazivanja dvojnih cijena odlučuje svaki subjekt samostalno, no preporuka je izbjeći zbunjivanje potrošača pa koristiti što jednostavnije fontove i što manje boja na naljepnicama

L. Sušić

Iz Ministarstva gospodarstva podsjećaju i kako bez naknade, zamijeniti kunu u euro možete u poslovnicama FINE i Hrvatske pošte, a moći ćete to i u bankama. Sve detalje i razna pitanja/odgovore u svezi s prelaskom na euro u RH možete doznati na stranici euro.hr te na stranicama Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.