Hrvatski radio

Radio Zadar

Stručnjaci u Zadru o upotrebi 5G tehnologije u pomorstvu i turizmu

12.09.2022.

14:07

Autor: V. Šetka/HRT Radio Zadar

Gradska luka

Gradska luka

Foto: Filip Brala / Pixsell

U Zadru je počeo 64. ELMAR, međunarodni znanstveni skup o elektronici u pomorstvu. Jedna od središnjih tema je i mogućnost korištenja 5G tehnologije u pomorstvu, turizmu i lukama.


- Nije slučajno da se tema korištenja 5G tehnologije u industriji predstavlja upravo u Zadru - gradu razvijene lučke infrastrukture, brodarstva i turizma, kaže Miran Gosta - ravnatelj HAKOM-a. 


Dodaje kako je namjera organizatora ovogodišnjega skupa prenijeti nove tehnološke trendove predstavnicima zadarskih tvrtki i tako automatizirati i unaprijediti njihovo poslovanje, te smanjiti troškove. Evo kako to izgleda u primjeru luka i nautičkog turizma.


- U lukama kod obrade tereta, kod kretanja brodova kroz luku jako puno toga se može automatizirati, ali i u nautičkom turizmu kod dolaska nautičara koji prvi put dolaze u neku luku, navodi Gosta. 


Neke luke, poput najveće europske u Rotterdamu, već su počele koristiti 5G mrežu u kontejnerskom prometu . - S dronovima se pratio gdje je što, usmjerava se pametno, regulira se promet, gdje tko ide, tako da je to zaista jedno sofisticirano rješenje s jako puno podataka, navodi ravnatelj HAKOM-a. 


Nove tehnologije mogu biti itekako korisne i u turističkoj ponudi, posebno kada je riječ o takozvanoj virtualnoj stvarnosti. Domaća tehnološka tvrtka već ima rješenje za Zadar. 


- Tako primjerice Forum u Zadru možemo oživjeti virtualnim naočalama. Znači, nalazimo se na zadarskom Forumu pokraj crkve Sv. Donata i pogledamo oko sebe i vidimo svijet od prije dvije tisuće godina, kaže Gosta. 


Na tradicionalnom 64. Elmaru s novim tehnološkim rješenjima i ove godine sudjeluju i inženjeri HRT-a.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.