Hrvatski radio

Radio Zadar

Sunčanje snižava krvni tlak

21.01.2014.

14:46

Autor: hina/rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sunčanje može pomoći snižavanju povišenog krvnog tlaka koji je faktor rizika za srčane i moždane udare, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Investigative Dermatology.

Britanski znanstvenici utvrdili su da izlaganje Sunčevim zrakama mijenja razinu dušičnog oksida u koži, širi krvne žile i stoga ublažava hipertenziju.

Male količine dušičnog oksida prenose se iz kože u krvotok i smanjuju tonus krvnih žila. Snižavanjem krvnog tlaka smanjuje se i rizik srčanog i moždanog udara,

kaže Martin Feelisch, profesor eksperimentalne medicine na sveučilištu Southampton u južnoj Engleskoj. 

Tim je analizirao 24 dobrovoljca koji su bili izloženi ultraljubičastim lampama s grijanjem dva puta po 20 minuta. U prvom slučaju bili su izloženi i ultraljubičastom i infracrvenom zračenju a drugi puta je ultraljubičasto zračenje blokirano i dobrovoljci su samo grijani.

Otkriće podupire ranije zaključke da krvni tlak i kardiovaskularne bolesti variraju ovisno o sezoni i dijelu svijeta. Učestalije su zimi i u zemljama udaljenijima od ekvatora.

Izbjegavanje prekomjernog sunčanja ključno je u prevenciji raka kože, ali potpuno izbjegavanje sunčanja moglo bi povećati rizik kardiovaskularnih bolesti,

kaže Feelisch.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.