Hrvatski radio

Radio Zadar

Sunce, more, lažina i genijalna pergola

19.07.2019.

12:33

Autor:

Sunce, more, lažina i genijalna pergola

Sunce, more, lažina i genijalna pergola

Foto: - / -

Udruga SOL s Oliba uspješno je dovršila projekt „Sunce, more, lažina i genijalna pergola“. Projekt je MRRFEU prošle godine financiralo sa 15.000 kn a cilj projekta je bio napraviti prvu „genijalnu pergolu“ kao biznis model održivog razvoja na našim otocima u svrhu stvaranja novih radnih mjesta.

Imamo 1200 otoka i bezbroj prekrasnih uvala punih sunca, mora i lažine na kojima je nemoguće ponuditi gostima ikakvu uslugu obzirom na nedostatak infrastrukture i tešku dostupnost tih uvala osim morskim putem. Došli smo na ideju kako maximalno iskorisiti date resurse i ponuditi gostima puni komfor u bilo kojoj uvali. Naša genijalna pergola od sunca proizvodi električnu energiju putem fotonaponskog sustava a kristaliziranu dobru vibru koristeći toplinsku sunčevu energiju, lažina pak kao treći neiscrpni resurs, služi kao ispuna za jastuke u smještajnoj varijanti . Od morske vode desalinizatorima napajanim fotonaponskim sustavom proizvodimo vodu ili skupljamo oborinsku na otocima koji imaju dovoljno oborina. Voda iskorištena za tuširanje ili pranje se dalje koristi za navodnjavanje autohtonog jestivog bilja zasađenog u žardinjerama na bočnim stranicama pergole. Malim preinakama pergola se može pretvoriti u mali šank, recepciju ili smještajni kapacitet ekološkog kampa, napisali su u objavi za medije iz udruge Sol.

Kao takva predstavlja savršeno rješenje za korištenje novih zakonskih mogućnosti koje OPG-ima omogućuje model „robinzonski smještaj“ i „robinzonski kamp“.

Dimenzije genijalne pergole su 3 x 3m i 2m visine a ova prva je opremljena ležajem od morske trave, tušem, bazenom za proizvodnju kristalizirane dobre vibre, rasvjetom, usb utičnicama, ventilatorom i solarnim setom. 

Više o genijalnim pergolama poslušajte u razgovoru s Denisom Klevom, predsjednikom udruge Sol. 

Olib - genijalne pergole

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.