Hrvatski radio

Radio Zadar

Tankerska objavila razloge povlačenja dionica

24.01.2014.

13:02

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povlačenje dionica sa Zagrebačke burze iz Tankerske su opravdali namjerom promjene ustrojstva poslovnog modela Tankerske te kreiranjem trgovačkih društava unutar grupe koja će biti kotirana na burzama i koja će moći bez ograničenja prikupljati ulagački kapital. Zbog planiranog uvrštavanja novog trgovačkog društva na burzi željela se izbjeći konfuzija između dva slična društva i moguća zabuna oko ulaganja u projekte. O ovom prijedlogu Uprave raspravljat će se na izvanrednoj glavnoj skupštini dioničara sredinom ožujka.

Bit će dakle napuštena zaklada u korist zaposlenika kao većinskog vlasnika Društva, stvorena kao štit od neprijateljskog preuzimanja u vremenima privatizacijskog vala nakon Domovinskog rata. Društvo, kaže se u obrazloženju ne može upisivati novi kapital i izdavati nove dionice, čime je onemogućeno izravno ulaganje u njega.   
 
Obrazloženje objavljujemo u cijelosti:
 
 
Globalizacijski trendovi ubrzavaju povijest. Svi se društveni procesi brže odvijaju uključujući i one u svjetskoj privredi. Potrebno se brzo prilagođavati promjenama na tržištu i uvjetima poslovanja.

Svjetska financijska kriza iz 2008 godine bila je dodatno katalizator promjena. Potres u svjetskom bankarskom sustavu donio je sanaciju i restrukturiranje banaka, što je imalo za posljedicu da su Potrebno se brzo prilagođavati promjenama na tržištu i uvjetima poslovanja. na način da banke sada financiraju svega 50% do 60% nabavne cijene brodova, dok se prije taj omjer kretao oko 80%.

Skupo pogonsko gorivo koje je postalo najveći operativni trošak brodarstva dovelo je do uvođenja novih tehnologija za štednju goriva, a zbog prijetnje globalnog zatopljenja postaju sve stroži uvjeti zaštite okoliša što zahtjeva dodatna ulaganja u ekološke tehnologije.

Društvo je preživjelo krizu, među ostalim, prodajom neperspektivnih brodova, tako da se pojavila potreba obnove flote modernim, štedljivim i ekološki prihvatljivim brodovima koji će biti sve traženiji na brodarskom tržištu zasićenim starijim konvencionalnim brodovima.

Zbog potrebe za financiranjem obnove flote i nedostupnosti i restriktivnosti bankarskih zajmova poduzetni brodari u svijetu se okreću ulagačkom kapitalu i financijskim tržištima. Društvo namjerava također koristiti tu vrstu kapitala za svoj razvoj.

Međutim, zbog svoje vlasničke strukture koja uključuje Zakladu u korist zaposlenika kao većinskog vlasnika Društva, stvorene da sačuva Društvo od neprijateljskog preuzimanja u vremenima danas toliko kritiziranog privatizacijskog vala koji nas je zapljusnuo neposredno nakon Domovinskog rata (čime je najvjerojatnije spriječena još jedna loša hrvatska privatizacijska priča) Društvo ne može upisivati novi kapital i izdavati nove dionice, čime je onemogućeno izravno ulaganje u njega.   

Zbog toga, radi prilagođavanja promjenama na tržištu, Društvo mijenja svoj poslovni model te kreira trgovačka društva unutar svoje grupe koja će biti kotirana na burzama i koja će moći bez ograničenja prikupljati ulagački kapital.

Zbog planiranog uvrštavanja novog trgovačkog društva na burzi namijenjenog privlačenju kapitala držalo se svrsishodnim povući Društvo sa burze da bi se izbjegla konfuzija izmeću dva slična društva (moguća zabuna oko ulaganja u projekte), konkurencija između njihovih dionica, smanjiti dvostruke troškove kotiranja na burzi i nepotrebno dvostruko administriranje.

S obzirom da je povijesno gledano trgovanje dionicama Društva na Zagrebačkoj burzi bilo minimalno, a da mali dioničari mogu i mimo burze kroz posebne uređene platforme trgovati dionicama  povlačenje Društva s burze neće imati značajnijih posljedica .

Zbog dugogodišnjeg minimalnog trgovanja dionicama Društva na Zagrebačkoj burzi cijena dionice  nije odražavala njenu stvarnu vrijednost, već je davala iskrivljenu sliku vrijednosti Društva što je dovelo do pada rejtinga Društva kod poslovnih partnera.            

Uz to mogućnost trgovanja dionicama dioničari mogu (a) zadržati dionice Društva i ostati dioničari u njemu; (b) tražiti njihov otkup od strane Društva ili (c) tražiti zamjenu svojih dionica u Društvu sa  dionicama u Novom društvu (kad se ono osnuje) koje će biti kotirano na burzi.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.