Hrvatski radio

Radio Zadar

Tankerska plovidba zbrinula svoje ukrajinske pomorce i njihove obitelji u Zadru

29.03.2022.

14:04

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Tankerska plovidba

Tankerska plovidba

Foto: Nel Pavletic / Pixsell, ilustracija

Tankerska plovidba Zadar zbrinula je svoje pomoraca i njihove obitelji iz Ukrajine, a zbog činjenice da oko 15 posto svih pomoraca na svijetu čine Ukrajinci i Rusi, svoje posade zadarski će brodar morati popunjavati i pomorcima iz drugih država.

 

Brodovi zadarske Tankerske plovidbe prije izbijanja rata u Ukrajini često su bili u crnomorskim lukama. Je li se nešto promijenilo otada govori predsjednik Uprave najvećeg hrvatskog brodara Mario Pavić. 


- Bili smo otpočetka rata već četiri, odnosno radimo peto putovanje za ruske luke. Nikakvih problema dosada nije bilo niti s ukrajinskom niti s našom posadom. Međutim, na oprezu smo, redovito se konzultiramo i s domaćim i stranim te europskim i američkim odvjetnicima, kontaktiramo sve moguće službe koje nam mogu pomoći kako ne bismo prekršili sankcije. Međutim, naše ugovorne obveze su takve da moramo ići u ruske luke, rekao nam je Pavić.


Dvjestotinjak tisuća ili gotovo 15 posto pomoraca dolazi iz Ukrajine ili Rusije. Mnogi ukrajinski pomorci zbog vojne obveze ne smiju napuštati državu - što brodare dovodi u probleme s popunjavanjem posada.


- Već krećemo s alternativnom posadom, prvi Gruzijac se ukrcava na flotu Tankerske plovidbe. Isto tako u redovitom smo kontaktu s nekoliko indonezijskih i filipinskih agencija, kaže predsjednik Uprave najvećeg hrvatskog brodara.


Pavić pojašnjava i što s ukrajinskim pomorcima kojima istječu ugovori i ne mogu se vratiti u domovinu. 


- Pomorce i njihove obitelji ukrajinske nacionalnosti, dio smo smjestili i u Zadru, njih je trenutno dvadeset u Zadru i nadamo se da ćemo u neko dogledno vrijeme uspjeti im naći neki trajniji smještaj. Oni su sada smješteni u privatnim aranžmanima, zaključuje Pavić.


U međuvremenu Ministarstvo mora izdalo je uputu za ukrcaj ukrajinskih pomoraca s privremenim boravkom u Hrvatskoj. Na njih se jednako odnose sve odredbe kao i na pomorce s hrvatskim državljanstvom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.