Hrvatski radio

Radio Zadar

U mirovinu sa 67 godina starosti puno prije nego što smo se nadali?

20.06.2014.

18:58

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska se ne slaže s Europskom komisijom, koja je početkom mjeseca preporučila da bismo trebali ubrzati planirano usklađivanje odlaska u mirovinu. Prema našem zakonu, u mirovinu bi se sa 67 godina odlazilo tek od 2030., a Bruxelles traži da to bude mnogo prije.

Potpredsjednica Vlade, ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je da će Vlada ustrajati u argumentiranoj borbi da se u Hrvatskoj tek od 2030. povisi dob za odlazak u mirovinu na 67 godina života. Važno je da za nas rokovi budu drugačiji jer mi, za razliku od drugih europskih zemalja, imamo kraći životni vijek i ljudi su kraće u mirovini nego u drugim zemljama EU-a, izjavila je Opačić.

No ministri financija zemalja članica EU-a prihvatili su na sastanku u Luxembourgu preporuke u vezi s reformama koje provode države članice u onom obliku u kojem ih je Komisija i predložila. Na sastanku je sudjelovao i ministar financija Boris Lalovac koji je rekao da je Hrvatska iznijela svoje stajalište u vezi s preporukom o ranijem uvođenju odredbe za kasniji odlazak u mirovinu, ali da je Komisija zadržala svoje stajalište te da će se o tome još razgovarati i sljedeći tjedan. Mislim da će do srpnja vjerojatno konačno biti usvojene mjere u obliku u kojem ih je predložila Komisija, rekao je Lalovac te dodao da je još sedam zemalja članica izrazilo svoje mišljenje o preporukama, a većina tih primjedbi nije prihvaćena.

Što od nas traži EU

Europska komisija je 2. lipnja objavila preporuke za svaku zemlju članicu, zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol dana. Preporuke se temelje na detaljnoj analizi dokumenta koje su Komisiji dostavile zemlje članice - nacionalnih reformskih programa i programa konvergencije.

Hrvatskoj Komisija preporučuje da u potpunosti provede proračunske mjere za ovu godinu te da pojača proračunsku strategiju i dodatno konkretizira najavljene mjere za 2015. i 2016. godinu. Također se preporučuje da pojača nadzor na rashodovnoj strani i da do ožujka sljedeće godine provede temeljitu reviziju rashoda.

Od Hrvatske se traži i da ubrza planirano pomicanje dobi za odlazak u mirovinu za žene i muškarce na 67 godina, provede drugu fazu reforme tržišta rada, razmotri porezni i socijalni sustav i predstavi akcijski plan za poboljšanje ponovnog uvođenja u svijet rada neaktivnih i nezaposlenih osoba.

Traži se također da poduzme daljnje mjere na poboljšanju poslovnog okruženja te da do ožujka sljedeće godine utvrdi cilj znatnog smanjenja administrativnih zahtjeva, uključujući i parafiskalne namete.

Komisija traži od Zagreba da do listopada ove godine izradi detaljan plan za upravljanje javnom imovinom i osigura da se državnim tvrtkama upravlja na transparentan i odgovoran način. Također se traži da do kraja ove godine pojača ulogu trgovačkih sudova u nadzoru transparentnosti i zakonitosti u provedbi predstečajnih nagodbi.

Hrvatska je iznijela primjedbe na drugu preporuku koja se odnosi na dob za odlazak u mirovinu jer smo donijeli zakon prema kojem bi se od 2030. godine povisila dob za odlazak u mirovinu na 67 godina. No Komisija je zatražila da se to počne ranije primjenjivati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.