Hrvatski radio

Radio Zadar

U moru je prvi brod za hitne pomorske medicinske intervencije -otočani se nadaju da će uskoro biti u Zadru

26.01.2023.

12:51

Autor: S. J. Mandić - V. Šetka

Model novog broda za hitne pomorske intervencije

Model novog broda za hitne pomorske intervencije

Foto: Iskra brodogradilište Šibenik / Radio Zadar

Žitelji Molata, Ista i Neviđana na Pašmanu nedavno su ostali bez liječnika . Dom zdravlja Zadarske županije raspisao je natječaje za te ambulante. Henryku -Sylwiu Tetzlaff –Mračić, predsjednicu Mjesnog odbora Molat nimalo ne čudi što nije bilo zainteresiranih na natječaju za ambulantu Molat-Ist. I prije toga smo imali problema, to nije ništa novo, rekla je za naš radio.  Molaćanima i Išćanima je dodijeljen zamjenski liječnik, no on je u Zadru, upozoravaju otočani i nadaju se da će uskoro zaploviti prvi od 6 brodica iz vladinog projekta uspostave hitne pomorske medicinske službe : 


Obećan nam je već godinama taj gliser koji bi ubrzo trebao stići i to bi bila velika stvar za otoke jer nama u principu je potreban liječnik za hitne slučajeve. Netko pao, mi smo svi 70+, pa moždani udar, pa slomljena ruka, visok tlak, srce, takav gliser bio bi izvanredan jer bi došao i po ružnom vremenu, jer su to dobro opremljeni brodovi - priča nam gospođa Tetzlaff-Mračić. 


Predsjednica Mjesnog odbora Molat

Nova brodica u Brodogradilištu Iskra u Šibeniku

Nova brodica u Brodogradilištu Iskra u Šibeniku

Foto: V. Šetka / Radio Zadar

Natječaji Doma zdravlja Zadar

Natječaji Doma zdravlja Zadar

Foto: .-. / Radio Zadar

Dobre vijesti stižu ipak iz Šibenika. Prvi od tri broda koji se iz vladinog projekta grade u brodogradilištu ISKRA je gotov , izjavio je za Radio Zadar direktor brodogradilišta Roko Vuletić. Brodica broj jedan je praktički završena, izgrađena je ,u moru je , porinuta je- navodi te dodaje :   


Roko Vuletić za Radio Zadar

Nova brodica u Brodogradilištu Iskra u Šibeniku

Nova brodica u Brodogradilištu Iskra u Šibeniku

Foto: V. Šetka / Radio Zadar

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivana Šimić nije nam mogla potvrditi sa sigurnošću da će prvi dovršeni gliser biti namijenjen upravo žiteljima zadarskog arhipelaga, službena odluka o tome još nije donešena, kazala nam je.


Podsjećamo,riječ je o modernim brodovima specijaliziranim za sve vremenske uvjete na moru, maksimalne brzine od 35 čvorova. Tri se grade u Šibeniku, još toliko u pulskom Tehnomontu, u projektu vrijednom 77 milijuna kuna. Dok ti gliseri ne zaplove, otočanima su srećom u hitnim slučajevima i dalje oslonac brodovi lučke kapetanije i pomorske policije.


Hitna pomorska medicinska služba uključivat će šest brodica s potrebnom opremom za pružanje hitne medicinske skrbi koje će se nalaziti u stacionarnim lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku - najavili su iz Ministarstva zdravstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.