Hrvatski radio

Radio Zadar

Ulješure kod Šibenika

10.09.2014.

08:15

Autor: HRT-Centar Zadar/Plavi svijet

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Djelatnici Pomorske policije iz Šibenika jučer su kod šibenskih otoka snimili 5 ulješura, a kitovi su dva dana prije viđeni pored Visa. Ulješura je najveća vrsta iz skupine kitova zubana u koju pripadaju i dobri dupini. Odrasli mužjaci mogu doseći i do 20 metara i težiti preko 60 tona, a hrane se uglavnom velikim glavonošcima koje love na dubinama i preko 1000 metara.

S obzirom da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima velikih dubina, u slučaju ulaska u kanale između jadranskih otoka prijeti im opasnost od nasukavanja i ugibanje.

Ulješura je najveća vrsta iz skupine kitova zubana (Odontoceti), u koju pripadaju i npr. dobri dupini. U svakoj strani uske donje čeljusti nalazi se do 26 koničnih zuba. Žive u svim morima i oceanima svijeta osim u polarnim područjima, a hrane se uglavnom velikim glavonošcima koje love na dubinama i preko 1000 m. Boja im je sivo-crna, a mogu imati bijele mrlje po trbuhu i oko usta. Odrasli mužjaci mogu doseći i do 20 metara i težiti preko 60 tona, dok su ženke manje. Mogu živjeti i preko 60 godina, a spolnu zrelost dostižu sa 8-12 godina. Ulješure žive u društvenim skupinama od 5-15 životinja u kojima se nalaze ženke i mladunci, dok mužjaci žive uglavnom sami.

Prema dostupnim podacima populacija koja živi u Sredozemlju genetički se razlikuje od najbliže populacije u Atlantiku što upućuje na svojevrsnu izolaciju. Zbog smanjene genetičke raznolikosti uzrokovane izolacijom vrsta je podložnija negativnim utjecajima okoliša. Ulješure u Sredozemlju direktno su ugrožene zbog zaplitanja u ribarske mreže te zbog sudara s brodovima. S obzirom na izuzetno mali broj mladunaca koji ženka može imati tijekom života, smrtnost koju danas uzrokuju mreže i brodovi nije održiva te broj ulješura i dalje opada. Posebnu opasnost predstavljaju snažni izvori buke pod morem - seizmička istraživanje te sonar niske frekvencije koju koristi vojska – koji mogu uzrokovati smrtnost i ozljeđivanje. Također, uznemiravanje uzrokovano velikim brodskim prometom dodatno negativno utječe na njih.

Područja obitavanja u Sredozemlju povezana su s velikim dubinama te mjestima gdje se dno naglo obrušava u dubinu. Područje najveće brojnosti u blizini Jadrana je u području Helenskog jarka, morske depresije dubine i preko 4000m između Jonskog mora i Krete koja razdvaja Afričku i Helensku ploču.

Ulješure se povremeno pojavljuju i u Jadranu, posebice u dubokom južnom dijelu i u blizini Otrantskih vrata. Tijekom povijesti ulješure su se pojavljivale i sjevernije u Jadranu, a njihovo pojavljivanje najčešće završava nasukavanjem i ugibanjem. Zbog pada brojnosti posljednjih desetljeća nisu zabilježene. Posljednje masovno nasukavanje ulješura desilo se tijekom jutra 11.12.2009. na južnom dijelu talijanske obale Jadrana, na obali Apulie u blizini grada Vieste na poluotoku Gargano gdje se nasukalo sedam ulješura. Jedino dokumentirano masovno nasukavanje u hrvatskom dijelu Jadrana desilo se 15. kolovoza 1853. kada se šest životinja nasukalo kod Novigrada u Istri. Dijelovi kostura tih ulješura završili su u muzejima u Trstu, Beču, Monaku i Berlinu. Kostur ulješure ulovljene 11.5.1895 između Lastova i Korčule čuva se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

Prema procjeni populacija koja obitava u Sredozemnom moru broji manje od 2500 jedinki te je status ove vrste u Sredozemlju „ugrožena“ prema kriterijima Crvene liste Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Stoga ovaj događaj zahtijeva dodatnu pozornost. U Hrvatskoj su ulješure strogo zaštićene.

S obzirom da nam je cilj osigurati siguran izlazak ove skupine ulješura iz plitkih dijelova Jadrana, molimo sve građane da čim hitnije dojave svako opažanje kako bi provjerili stanje ovih životinja.

U slučaju opažanja Udruga Plavi svijet moli građane da naprave fotografiju i video snimke životinja te da zabilježe točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Svoja opažanja (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite  na brojeve telefona 051 604666 ili 091 4637424, email info@plavi-svijet.orgDržavnom zavodu za zaštitu prirode(http://www.dzzp.hr/kategorija/clanak/print.php?id=1291) ili DUZS na broj 112.

Unatoč svojoj veličini, ulješure su za ljude potpuno bezopasne. Međutim, s obzirom da su životinje vjerojatno uznemirene jer se nalaze u zatvorenom i plitkom prostoru, molimo Vas da im se ne približavate kako zbog straha i uznemiravanja ne bi uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.