Hrvatski radio

Radio Zadar

Uskoro kraj smetnjama tv signala

15.10.2014.

08:15

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Višegodišnjem problemu smetnji sa signalom iz Italije koji ometa prijem programa Hrvatske radiotelevizije i ostalih televizija u našoj zemlji koncem ove ili početkom slijedeće godine napokon bi trebao doći kraj.

Naime, talijanska regulatorna agencija za elektroničke komunikacije (AGCOM) donijela je izmjenu nacionalnog plana digitalne televizije koji se odnosi na regionalne i lokalne tv nakladnike. 
Izmjenama tog plana  iz pojedinih talijanskih jadranskih regija izbacuju se kanali na kojima su emitirale talijanske televizije, a uslijed čega je dolazilo do smetnji na hrvatskoj obali Jadrana. 
Ti su kanali naime međunarodnim sporazumima dodijeljeni Hrvatskoj, no talijanske televizije na njima su emitirale još od konca 2010. godine, uslijed čega su gledatelji HRT-a ali i ostalih televizija u Hrvatskoj imali problema sa smetnjama u prijemu programa. 
Plan izmjena AGCOM-a objavljen je koncem prošlog tjedna a među ostalim predviđa i naknadu talijanske države onim nakladnicima kojima će biti oduzeti sporni kanali. Primjenom ovog plana omogućit će se znatno smanjenje smetnji na hrvatskim kanalima već koncem 2014. godine, iako je moguće je i produljenje. 
Smetnjama iz Italije najviše su bili pogođeni gledatelji u Istri te Dalmaciji, stoga se ovim mjerama oslobađaju kanali upravo u hrvatskim jadranskim regijama. 
To se odnosi  na ukupno 20 kanala i to u slijedećim regijama u RH: D5 (Istra i sjeverno primorje) D7 (sjeverna Dalmacija), D8 (srednja Dalmacija) te D9 (južna Dalmacija).
Na rješavanju ovog problema nekoliko su godina radile razne hrvatske institucije i to Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Agencija za elektroničke medije. Hrvatska radio televizija sa svoje je strane višestruko upozoravala na ovaj problem te poticala na njegovo rješavanje, iscrpno o njemu izvještavala u svojim emisijama te svojim gledateljima nastojala pomoći na razne načine, među ostalim i u vidu specijalnog priručnika za otklanjanje smetnji kojega je izradila još 2011. godine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.