Hrvatski radio

Radio Zadar

Uzgajivačima "trave" s plantaže u Smilčiću potvrđene zatvorske kazne

22.05.2023.

14:55

Autor: HRT Radio Zadar

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je bezuvjetne zatvorske kazne četvorici muškaraca sa zadarskoga područja u takozvanom slučaju Plantaža, koji su u veljači osuđeni na Općinskom sudu u Zadru. Svoj četvorici pravomoćno osuđenih produljen je istražni zatvor, priopćili su s Općinskoga suda u Zadru.

Općinski sud u Zadru u svom priopćenju podsjeća i na presudu koju je u veljači ove godine donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Mitre Meštrović. 

U predmetu koji je u javnosti poznat kao slučaj „plantaža" vijeće je donijelo nepravomoćnu presudu kojom su svi okrivljeni proglašeni krivima za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona te su osuđeni na bezuvjetne kazne zatvora i to I. okrivljenik M. L., II. okrivljenik M. C. i IV. okrivljenik P. L. na pet godina zatvora dok je III. okrivljenik I. M. osuđen na šest godina zatvora.


Temeljem provedenog dokaznog postupka sud je utvrdio da su okrivljenici u razdoblju od početka siječnja 2021. do kraja kolovoza 2021., zajedno i sukladno prethodnom dogovoru, u cilju proizvodnje opojne droge marihuane a zatim daljnje prodaje, na zemljištu veličine 20.000 m2 u blizini Smilčića u vlasništvu RH, a koje je bilo u zakupu trgovačkog društva u vlasništvu I-okrivljenika, proizveli drogu marihuanu odnosno uzgojili najmanje 7.728 stabiljki biljke konoplje marihuane koje su narasle do visine u prosjeku više od 163 cm i sadržavale ukupno oko 8.860,15 kg droge marihuane.


Obrazlažući odluku, sutkinja Mitra Meštrović je na javnoj objavi presude navela da je uzgoj industrijske konoplje specifična grana poljoprivrede jer da bi se radilo o industrijskoj konoplji potrebno je da je ista certificirana odnosno da ima potvrdu o tome da se doista radi o sjemenu industrijske konoplje jer samo u tom slučaju navedena konoplja ima dozvoljenu količinu Tetrahydrocanabinola, THC-a (do 0,2 %THC). Stoga osobe koje se žele baviti proizvodnjom industrijske konoplje to uvijek moraju provjeriti, kako bi posao kojim se bavi bio legalan. I-okrivljenik je u činjenju ovog kaznenog djela sudjelovao na način da se zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske koju je zakupio radi proizvodnje industrijska konoplje, ta opojna droga sijala te sadila, a u čemu je i sam sudjelovao, a za napomenuti je da se o površini od čak oko 20.000,00 m2, to sve u dogovoru sa II., III. I IV okrivljenikom, pa je tako II. okrivljenik  za koje je očigledno da u njihov zajednički kriminalni pothvat nije ušao sa "novcem" jer je slabog imovnog stanja, ušao svojim radom budući je cijelo vrijeme od kada je navedeno sjemene droge marihuane posijano, pa potom i zasađeno, bio prisutan te se brinuo o uzgoju navedene konoplje, dok su III. okrivljenik i IV okrivljenik u ovom kriminalnom pothvatu sudjelovali kako financijski tako i sa svojim radom, jer je III. okrivljenik namjeravao u uzgoj marihuane uložiti oko 400.000,00 kn, te je uložio ukupno 100.000,00 kuna, kupio je i plastenik, nabavio sjemenje droge marihuane, te platio radnike na polju koji su sijali i potom sadili navedenu konoplju. Osim toga isti je i fizički radio na sijanju tog sjemena, te je dolazio na navedeno zemljište nekoliko puta, pa je tako sudjelovao u izradi plastenika, i sijanju navedenog sjemena. IV okrivljenik u ovom je pothvatu sudjelovao financijski, ali i sa svojim radom, pa je tako I. okrivljeniku Mariju Lončaru na ruku dao 10.000,00 kuna, sudjelovao je u izgradnji plastenika, te jednom prilikom i prskanju posađene konoplje. Iznesene obrane svih okrivljenika koji su negirali počinjenje ovog kaznenog djela sud je smatrao nelogičnim, neživotnim, neuvjerljivim i suprotnim dokazima izvedenim u ovom postupku te ih nije mogao uvažiti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.