Hrvatski radio

Radio Zadar

Vir: Rušenja (ne)će sutra biti

14.11.2014.

13:56

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nevjerojatna je spoznaja da u praznoj državnoj kasi za rušenje uvijek ima novaca. Baš zato ovih dana mirno ne spava 30- ak bespravnih graditelja u Zadarskoj županiji. Nakon što su dobili negativno rješenje u postupku legalizacije i rješenje inspekcije o uklanjanju objekata, bagere ministarstva graditeljstva mogu očekivati od sutra - subote 15. studenoga.

Nedavno je novi obračun s bespravnom gradnjom najavila i ministrica Anka Mrak Taritaš. Do zadnjega trena ministarstvo u tajnosti drži informaciju o adresama bespravnih graditelja.

Ima ih po cijeloj državi, no ministarstvo graditeljstva ponovno za početak akcije u kojoj bi se trebalo ukloniti ukupno 800tinjak objekata kreće od Zadarske županije.

Hoće li to biti Vir na kojemu je građevinska inspekcija već istrenirala strogoću, ne znamo, ali od načelnika Kapovića doznali smo kakva je situacija s ilegalnim objektima na otoku.

Kaže da je posljednjih godina, od 2006. bespravna gradnja na Viru gotovo iskorijenjena.

"Problem su montažne kućice koje niću na poljoprivrednom zemljištu. Ima ih stotinjak. Takvi slučajevi prijavljeni su inspekciji" - kazao nam je virski načelnik Kristijan Kapović,a procjenjuje kako na otoku ima ukupno 400-tinjak bespravnih objekata.

Legalizacija virskom proračunu donosi 100 milijuna kuna

Gotovo 50 posto gradnje na Viru legalizirano je. U protekloj i ovoj godini, uprihodovali su na staroj i novoj gradnji, te ostalim komunalnim davanjima 40 milijuna kuna. U iduće dvije godine planiraju još toliko. Čak i više, jer bi 2016. legalizaciju trebali završiti sa ukupno 100 milijuna kuna u općinskom proračunu.

Iznos možda zvuči moćno, ali neće biti dovoljan da se riješe mnogi infrastrukturni problemi. Primjer: nedavno pušten vodovodni i kanalizacijski sustav za 1.100 objekata koštao je 150 milijuna. Ako znamo da je na Viru 10 tisuća objekata, nije teško pretpostaviti kako će mnogi vlasnici kuća još dugo čekati na osnovnu infrastrukturu. 

No vratimo se akciji ministarstva, u vrijeme prenapregnutog proračuna s jedne strane i činjenice da mnoge općine i gradovi nemaju osnovnu urbanu infrastrukturu, trošiti državne novce na rušenje čini se kao pucanj u prazno

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.