Hrvatski radio

Radio Zadar

Vodi borbu s teškom bolešću: Zadranin Karlo Magaš treba našu pomoć

13.05.2023.

09:35

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

 Karlo Magaš

Karlo Magaš

Foto: HTV / HRT

Kada tinejdžer od 16 godina sa osteosarkomom, tumorom kostiju, već četiri godine vodi uspješnu bitku s tom opakom bolešću i kaže vam kako nije bio prije svjestan da ti se život može promijeniti u sekundi te da se sam moraš izboriti za sebe jer nitko drugi neće umjesto tebe, itekako ga slušaš i želiš pomoći. Karlo Magaš, mladi Zadranin, silom prilika s mudrošću starca, sada treba pomoć od svih nas. Lijek koji mu pomaže stoji više od 1300 eura mjesečno.

Karlo, iako s nogom kraćom četiri centimetra i dijagnosticiranim osteosarkomom prije četiri godine, vjerovali ili ne, bavi se brdskim biciklizmom. Štoviše, prošle godine tek nekoliko dana nakon kemoterapije sjeo je na bicikl.


 - Neću ja od toga odustati. Cilj mi je osvojiti nešto. Možda nekad biti prvak, rekao je Karlo Magaš iz Zadra.


- Nakon ove bolesti se osjećam super. Kao tinejdžer misliš da sve znaš, nisi ni svjestan da ti se život može u sekundi promijeniti. Moraš se sam izboriti za sebe jer nitko drugi neće umjesto tebe, govori Karlo.


Karlo ide u prvi razred srednje škole za autolimara. Kada je imao trinaest, i sam kaže, nije znao što ga je snašlo. Sada je već stasao i osvijestio što se događa i nepokolebljiva je duha. Uvijek je htio biti biciklist.


- Ili se vozamo ili idemo u kafić, otkrio je Karlo.


- Sad je ta faza traženja cura. Onda biciklizam, to mu je svakodnevica, kazala je Karlova majka Lusiana Magaš.


Nakon mnogobrojnih kemoterapija pa i metastaza na plućima, Karlo pobjeđuje sve. U toj borbi itekako mu pomaže alternativni lijek od gljiva. No, na mjesec on stoji više od 1300 eura. Kada se tome pridodaju i troškovi života i boravak od sedam dana svakoga mjeseca u Zagrebu zbog liječenja, njegovoj je majci, inače trgovkinji, to sve nemoguće financirati.


- Uz sve ovo smo otvorili Facebook stranicu-Svi uz Karlo Magaš. Tu smo pozvali sportske klubove, ljude, umjetnike, sve koji misle da imaju neki dio koji može se donirati, a mi licitirati i tako se uspijemo financirati. Mi želimo nastaviti s tim lijekom koliko je god moguće jer vidimo izvrsne rezultate, rekla je Karlova majka.


Idućeg ponedjeljka srednjoškolci zadarskoga MIOC-a, Karlovi vršnjaci, organiziraju priredbu u Hrvatskom narodnom kazalištu u 20 sati. Prihod od ulaznica ide za njegovo liječenje. Ali i dalje će biti, ne sumnjamo, dobrih ljudi, kako bi Karlova lavovska borba, korak po korak, bila uspješna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.