Hrvatski radio

Radio Zadar

Za najbolji OPG

09.06.2014.

15:21

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je projekt 'Zlata vrijedan', izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) u Hrvatskoj za 2014. godinu, godini koju su Ujedinjeni narodi proglasili međunarodnom godinom OPG-a. Projektom se želi promovirati poljoprivreda i proizvodnja hrane te pokazati dobra poljoprivredna praksa OPG-a, rekao je na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, izrazivši nadu da će ovaj projekt postati tradicionalan.

 Izbor najboljeg OPG-a odvijat će se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Svaka županija predložit će pet najboljih OPG-a između kojih će žiri kandidirati 21 u uži krug. Između 21 nominiranih žiri će odabrati tri najbolja i jedan po izboru čitatalja Večernjeg lista. Kategorije po kojim će se birat su mlijeko i mliječni proizvodi, voće i povrće, maslinarstvo, žitarice, proizvodi od mesa, vinogradarstvo, pčelarstvo i proizvodi od meda, rečeno je na predstavljanju. Ovaj projekt ministarstvo pokreće u suradnji s Večernjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i HRT-om. Dodjela nagrada predviđena je 12. rujna. U Hrvatskoj ima 180 do 200 tisuća OPG-a, od kojih je 95 tisuća prijavljuje godišnje za poticaje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.