Hrvatski radio

Radio Zadar

Zabrinjavajući rezultati Probne mature

29.04.2014.

10:15

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije dva tjedna Probnu državnu maturu pisalo je 1500 maturanata u osam gradova. Stigli su rezultati i oni su porazni. Da je riječ o pravoj maturi - trećina učenika ne bi prošla ispite iz matematike, a za znanje hrvatskoga jezika dobili bi ocjenu - dovoljan. Što se tiče engleskog jezika, maturanti su zaslužili prosječnu ocjenu - dobar!

Maturanti će u predstojećim tjednima morati posvetiti najviše pažnje matematici – prema današnjim rezultatima, njih gotovo trećina, 30%, ne bi prošla ispit iz ovog predmeta – ali morat će "izbrusiti" i svoje poznavanje materije iz preostala dva predmeta jer je prosječna ocjena svih okupljenih kandidata koji su polagali ove ispite dovoljan za hrvatski jezik, odnosno nešto bolja – dobar, za engleski jezik.
Matematika A razine predstavljala je najveći izazov učenicima u Dubrovniku i Splitu, a matematika B razine učenicima u Splitu i Zadru. Pritom su najteže gradivo iz matematike jednadžbe i nejednadžbe, a odmah iza toga slijede funkcije. Ta gradiva zajedno na državnoj maturi nose preko 40% bodova na A razini, odnosno 25% bodova na B razini. Ispit iz hrvatskog jezika najtežim se pokazao učenicima u Rijeci i Zagrebu dok se na hrvatskom više razine književnost se pokazala najtežim područjem ispitivanja. Rezultati ispita iz engleskog jezika podjednaki su u svim gradovima, a najbolji su bili učenici u Puli.

Ispite iz hrvatskoga jezika iznad prosjeka riješili su maturanti u Dubrovniku, Puli i Slavonskom Brodu. U matematici više razine najbolji su bili učenici u Osijeku, Puli i Slavonskom Brodu, dok su ispit iz matematike osnovne razine najbolje riješili maturanti iz Pule, Rijeke, Slavonskog Broda i Zagreba. Probnu maturu iz engleskoga jezika više razine najbolje su riješili maturanti Osijeka, Pule i Slavonskog Broda dok su ispite osnovne razine najbolje riješile njihove kolege iz Pule, Rijeke i Splita. Učenici iz Istre pritom su, gledano na razini Hrvatske, pokazali najbolje znanje engleskog jezika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.