Hrvatski radio

Radio Zadar

Zašto mladi slušaju "cajke"?

02.03.2023.

16:05

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: G.G. / Pixsell

Nakon zabrane narodnjačkoga koncerta u Puli, te najave kako "cajke" nisu dobrodošle ni u osječkoj sportskoj dvorani - u javnosti se počelo raspravljati jesu li takve zabrane ispravne. I dok se u javnost zabavlja tom temom, mladi u našoj zemlji zabavu traže u dubkom punim noćnim klubovima koji puštaju takvu glazbu. Kakvo je stanje u Zadru, te hoće li i ovdje vrata javnih prostora ostati zatvorena za turbofolk scenu?  


Mladi Zadrani s kojima smo razgovarali, a mahom je riječ o studentima, uglavnom idu u narodnjačke klubove - neki zato što im tamo idu prijatelji, drugi jer vole takvu glazbu, a treći jer, kako kažu, nemaju gdje drugdje izlaziti. 


Zadarski sociolog dr. Sven Marcelić koji je s kolegom Krešimirom Krolom prije šest godina proveo istraživanje među srednjoškolcima, među ostalim i o ukusima - kaže kako je istraživanje pokazalo da je dobar dio mladih slušao turbofolk ili komercijalnu glazbu. 


I dok je kako kaže Marcelić domaća pop scena u krizi, mladi se okreću melosu s istoka. Dodaje kako se ondje u produkciju i marketing ulaže velik novac. 


O zabranama takvih koncerata Marcelić ne misli ništa dobro. Smatra kako to nisu odlike demokratskih društava. 


A dok postoje noćni klubovi u kojim nastupaju turbo-folk zvijezde, nema potrebe ni razmišljati o tome da bi koncert održali na povijesnom Forumu. A jesu li i vrata dvorane na Višnjiku zatvorena za njih - odgovor iz gradske uprave nismo dobili. 


Ni vlasnici klubova nisu htjeli pred mikrofon. Kratko kažu - stvar je u ponudi i potražnji i priznaju da prostor lakše popune s pjevačima iz regije, nego domaćim izvođačima.


Cijeli prilog možete poslušati ovdje:


Zašto mladi vole "cajke"?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.