Hrvatski radio

Radio Zadar

Zašto za školarce nema sluha?

23.10.2014.

09:23

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bez nogostupa, pješačkih prijelaza ili prometnih znakova. Tako izgleda uža, ali i šira okolica osnovne škole Stanovi u Zadru. Roditelji godinama mjerodavne gradske službe upozoravaju na problem, ali bez uspjeha. Kažu - prilazne ceste trgovačkim centrima grade se preko noći, a za školarce nitko nema sluha?!!!

Za gotovo 600 učenika osnovne škole Stanovi odlazak u školu pravi je podvig. Promet je gust, nogostupa ili pješačkog prijelaza u blizini škole nema, čak ni odgovarajućih prometnih oznaka. Razlog je to okupljanja roditelja koji,po tko zna koji put, upozoravaju na problem. 

Stalno se govorilo  da Grad Zadar nema novaca - kaže to Zdenka Bušljeta koja je godinama odlazila na razgovore u nadležne gradske službe no bez uspjeha.

Revoltiran je i Alen Blaslov. Kaže ništa se nije promijenilo još iz vremena dok je on pohađao ovu školu. Samo se broj automobila utrostručio. Čudi ga nebriga gradskih službi. 

Mislim da to njih puno ne zanima, bitnije su im pristupne ceste trgovačkim školama nego dica. 

Roditelji djece svjesni su da ceste ne mogu samo tako proširiti i izgraditi nogostupi. Ali nude nekoliko rješenja. Predlažu primjerice da se promet u Molatskoj ulici odvaja jednosmjerno. Također da se postavi koji ležeći policajac koji bi usporio promet. 

Da se postave koji prometni znakovi na većoj razdaljini da se di i di pojavi prometni policajac jer ja ih nisam vidio sigurno 25 30 godina da je neko doša i pogleda. 

Pročelnik prostornog uređenja i graditeljstva Darko Kasap kaže u gradu su svjesni problema. 

Grad Zadar je tamo  izvršio otkup za izgradnju nogostupa..ostala je jedna parcela koju trebamo  riješiti i u svakom slučaju ćemo to staviti u plan za iduću godinu i pokušati ti financijski rješiti. 

Nije to previše optimistična vijest za roditelje koji svaki dan strepe za sigurnost svoje djece. Treba li se dogoditi nesreća da se napokon riješi ovaj problem u okolini škole na Stanovima?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.