Hrvatski radio

Radio Zadar

Tko nije dobio Grammy, a zaslužio je?

24.01.2014.

12:58

Autor: tp- yahoo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za dva dana bit će dodijeljene ovogodišnje nagrade Grammy koju dodjeljuje NARAS, američka Akademija za diskografsku umjetnost i znanost za izuzetne doprinose u glazbenoj umjetnosti i diskografiji. Kao gotovo sigurna dobitnica navodi se Beyonce sa svojim projektom "Her as-yet-untitled fifth", a očekuju se nominacije u kategoriji albuma godine, najboljeg R&B albuma, Izvođača i pjesme. No zanimljivo je tko sve od slavnih izvođača za života nije dobio ovu nagradu, a svojim glazbenim stvaralaštvom sigurno je zaslužio.

Među umjetnicima koji su izdvojeni uoči ovogodišnje dodijele Grammya na popisu se našla Diana Ross. Godine 2012. uručena joj je nagrada za životno djelo, ali Grammy nije dobila ni kao članica Supremesa, niti za svoju samostalnu karijeru.

Ovom popisu dodan je i Bob Marley koji je tek nakon svoje smrti 2001.  dobio nagradu za životno djelo. Led Zeppelin kao skupina je također ostala bez nagrade, iako je Robert Plant za suradnju na albumu sa Alison Krauss 2007. godine priskrbio šest Grammya.

Janis Joplin, je također posthumno dobila nagradu za životno djelo godine 2005.. Rad britanske skupine The Who također je ocijenjen naknadno, 2001. , kao njihov životni doprinos svijetu glazbene industrije.

The Doors, Beach Boys, Greatefull Death, nagrađeni su također tek u novom tisućljeću kao umjetnici čije je životno stvaralaštvo i utjecaj na pop glazbu nemjerljiv. Na popisu onih koji su bili vrh svjetske glazbene industije dok su najviše i najbolje stvarali, a nisu dobili Grammy su i Buddy Holy te Patsy Cline.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.