Hrvatski radio

Radio Zadar

Oni koji donose odluke u Gradu trebali bi na jedan dan sjesti u invalidska kolica

01.06.2023.

14:27

Autor: Maja Milin

Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije

Dan otvorenih vrata Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije

Foto: M. Milin / -

Dan otvorenih vrata u Udruzi tjelesnih invalida Zadarske županije iskoristili su da ukažu na brojne probleme s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću. O tome su govorili predsjednik udruge Željko Županović, dopredsjednik udruge Filip Jadrijev, predsjednik MO Poluotok, Frane Brajković i predsjednik MO Višnjik, Goran Maletić. 

Štekati koji ometaju prolaz invalidima tijekom ljetnih mjeseci, previsoka cijena parkinga kod bolnice, nagib rampe kod Poliklinike, nemogućnost ulaska osoba s invaliditetom u brojne institucije, glavni su problemi osoba s invaliditetom Zadarske županije.


- Što se tiče parkinga kod OB Zadar, ponovno je napravljena pogreška. Samo su precrtali stara parkirna mjesta, a osoba koja dođe u invalidskim kolicima direktno izlazi na cestu i postoji mogućnost da naiđe kamion ili autobus i odnese i tebe i vrata s kolicima. To je dugotrajni problem, ističe predsjednik udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Željko Županović.

Priča sa dućanima, restoranima, muzejima... svugdje je problem pristupa. Jedna stepenica je velika za osobu s invaliditetom. Da ne spominjem nedostatak pokretnih rampi, platformi. Sad će se urediti riva i doći ćemo do Sveučilišta, ali osoba s invaliditetom ne može proći kroz Fošu.

Željko Županović, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije

Problema je puno i premda se čine malenima, oni ometaju svakodnevni život ljudi s invaliditetom. Uz prijedlog da se osnuje radna skupina koju bi činili predstavnici vlasti i članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije kako bi se stvari krenule rješavati, predsjednik MO Poluotok Frane Brajković dao je zanimljiv prijedlog


- Onima koji se brinu o  stvarima u Gradu, moj prijedlog je da na jedan dan sjednu u kolica i pokušaju proći po ovom gradu. Da pokušaju doći na svoje radno mjesto, da pokušaju vidjeti neke zanimljivosti, da se pokušaju okupati. Znači, odraditi sve standardno i svakodnevno osobama s invaliditetom. Vjerujem, kad bi to napravili, da bi neke stvari išle puno brže, zaključio je Brajković. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.