Hrvatski
radio

Baština, mi i svijet

Naslov

Baština, mi i svijet

Urednik

Leonardo Kovačević

Autorica

Snješka Knežević

O emisiji

Već sam naslov ciklusa upućuje na odnos: mi, svijet – prema baštini, bilo da su posrijedi globalni i regionalni, bilo specifični problemi.


Težišta su ovog ciklusa emisija predstavljanja hrvatske spomeničke baštine, spomenika koji su upisom na Listu svjetske baštine UNESCO-a stekli status univerzalne baštine, reprezentativnih kulturnih dobara pojedinih naroda i etničkih grupa, ličnosti i pokreta zaslužnih za zaštitu spomenika u prošlosti i sadašnjosti, te napokon općih i posebnih problema očuvanja i zaštite spomenika kulture.


Cilj je emisije unapređenje odnosa javnosti prema vrijednostima kulturne baštine. Ukupnost baštine prikazuje se kao supstancijalna vrijednost današnjeg života: u naslijeđenim ambijentima i objektima živi veći dio Europe, a i svijeta; baština je podloga identiteta naroda, grupa, pojedinaca; iz baštine se crpu poticaji u svim kulturnim izrazima. Briga za baštinu ne može se stoga svesti na određene struke i institucije, nego se mora prenijeti na svu populaciju. Senzibilizacija pojedinaca, bez obzira na naobrazbu, porijeklo i društveni status, zadaća je ove emisije, koja neskriveno nosi prosvjetiteljsku vokaciju.


Emisija se emitira od 2003. godine, a urednica je povjesničarka umjetnosti, dr. sc Snješka Knežević.

Poslušajte