Hrvatski radio

Treći program

21:23 / 05.03.2022.

Autor: Snješka Knežević/Leonardo Kovačević

Gogolj i ukrajinska predaja

Kiev

Kiev

Foto: - / Pixabay

Neposredno prije vojnog napada na Ukrajinu, njegov pokretač, predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin, izjavio je da je Ukrajina boljševička tvorevina, njezin arhitekt Lenjin i da je u povijesti bila dio Rusije. Posumnjavši u nacionalni identitet Ukrajine, osporio je i njezin povijesni i kulturni identitet. Ta apsurdna konstrukcija navela nas je da se uteknemo velikom književniku Nikolaju Vasiljeviču Gogolju. 


Odgovore tražimo u "Ukrajinskim pričama", u kojima glavnu ulogu imaju usmena predaja, folklor, bajke – u jedinstvenu spoju realizma i fantastike. Donosimo fragmente pojedinih priča, u izvanrednom prijevodu Romana Šovaryja iz 1950. godine. 

Gogolj se, kao što je poznato, proslavio kao ruski pisac, iako je bio Ukrajinac; pisao na ruskom i ukrajinskom jeziku. Dvjestota obljetnica njegove smrti 2009. godine – koja je poticajem UNESCO-a bila proglašena Gogoljevom godinom – iznijela je analize i zaključke ukrajinskih teoretičara o tome, kako su se u njegovu djelu izrazili ukrajinska kultura i mentalitet, poznat i blizak Gogolju. Donosimo fragmente pojedinih priča iz "Ukrajinskih priča", u izvanrednom prijevodu Romana Šovaryja iz 1950. godine.


Ulomak iz emisije iz teksta:


- Taras pogleda na Dnjestar, a već su kozaci bili u čamcima i veslali. I starom atamanu oči radosno sijevnuše. "Zbogom drugovi!" vikao im je odozgo. "Sjećajte me se, i opet dođite ovamo na proljeće, ali ljudski potjerajte kera! A vi, prokleti Ljasi, mislite, da ima štogod na svijetu, čega bi se kozak pobojao?" A vatra je već plamsala nad lomačom, već mu je zahvatala noge, plamen je lizao po deblu… 


Dnjestar nije mala rijeka, mnogo ima rukava, guste riječne trske, pličina i velikih dubina, blista mu se ogledna površina, na kojoj se razliježe pjev labudova, brzo po njoj huji ponosna patka gogoljica, a u gustoj trski i uz obale ima mnogo šumskih i ritskih šljuka i svakojakih drugih ptica. 


Kozaci su hitro plovili u uskim čamcima na dva vesla, složno su veslali, oprezno zaobilazili pličine, plašili ptice, što su uzlijetale, i veličali svoga atamana.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Racionalnost

prof. dr Zvonimir Galić

Emisija

Baština, mi i svijet

12. travnja 2015. emitirana je 500. emisija serijala "Baština, mi i svijet". Serijal se emitira od 2003. godine, nedjeljom u 9:30, urednica je povjesničarka umjetnosti, dr. Snješka Knežević, a do kraja 2011. u njegovoj realizaciji sudjelovali su spikeri, doajeni HR-a, Vlatka Bjegović i Ljubo Jelčić.

Poslušajte u Slušaonici