Hrvatski radio

Treći program

Dubravko Jelačić Bužimski: Noćna igra s Jesenjinom

27.12.2021.

12:22

Autor: Hrvatski radio

Svjetski dan kazališta

Svjetski dan kazališta

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dubravko Jelačić Bužimski: Noćna igra s Jesnjinom – Radio drama prema dramskom tekstu Dubravka Jelačića Bužimskog koja je na kazališnim daskama doživjela više uprizorenja. Dvoje glumaca noć prije premijere po posljednji put i bez redatelja, „prolaze“ tekst sutrašnje predstave koja se bavi početkom ljubavne veze Sergeja Jesenjina i Galine Benislavske. Kazališna proba prolazi u nervozi i prekidima zbog Josipova stalnog otpora prema tekstu. No, ljubavni odnos lica iz komada, Jesenjina i Galine, približava glumce, Josipa i Mariju, jedno drugom potvrđujući moć iluzije kao klopke za priznanja vlastitih emocija. „Noćna igra“ duo je drama napisana po načelu kazališta u kazalištu i jedinstvu vremena i mjesta, te je bogat predložak za glumačku igru nudeći paralelizam dva stila, te finu gradnju ljubavnih odnosa. U režiji Hane Veček glume Rakan Rushaidat i Petra Svrtan.

"Pjesme, pjesme, pjesme, dovraga i pjesme! Dokle? Što vi mislite da sam ja lord Byron ili Puškin, što li* BIlo bi bolje da sam vam čitao Decameron od Boccaccia. Možda bi bilo uzbudljivije."

D. J. Bužimski: Noćna igra s Jesenjinom

Dubravko Jelačić Bužimski, nagrađivani je hrvatski književnik, rođen u Zagrebu (1948.) gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Piše priče, drame, scenarije, romane za mladež. Osim tekstova za kazalište, napisao je nekoliko radio-drama te scenarije za film i televiziju. Drame su mu igrane u zemlji i inozemstvu. Djela su prevođena ba njemački, poljski, engleski, bugarski, slovenski i rumunjski. Radio je na HRT-u kao urednik Dramskog programa HTVa. Jedan je od utemeljitelja Glumačke družine Histrion. Živi u Zagrebu.

U kazalištu "Noćna igra s Jesenjinom" doživjelja je praizvedbu u HNK Osijeku, u režiji Dražena Ferenčine, s Duškom Modrinićem i Jelenom Perčin, 2013. godine. Dvije godine potom igran je u HNK Šibenik, u režji Jasmina Novljakovića s Frankom Klarić i Jakovom BIlićem. Radijska premijera bila 2018. gdine, a redateljica Hana Veček, koja potpisuje i adaptaciju, za suradnike je imala ton majstora Dalibora Piskreca i glazbenu urednicu Adrianu Kramarić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

6 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Radio drama

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Poslušajte u Slušaonici