Hrvatski radio

Treći program

Hrvatski startup najuspješniji u svijetu na Cardano platformi

07.03.2022.

14:39

Autor: HRA

Josipa Majić

Josipa Majić

Foto: Josipa Majić / Josipa Majić

U nešto više od deset godina kripto-financije razvile su vlastite načine financiranja tehnoloških projekata. Više to nije samo bitcoin kao neka prva faza razvoja kripto-valuta koje se jednostavno koriste za plaćanje od kupca prema prodavaču. Isprva se razvila kripto-tehnološka mreža Ethereum, koja je omogućila i sklapanje poslova kreditiranja i investiranja a zatim je uslijedio razvoj financijskih proizvoda i poboljšanih mreža. U tom razvitku sudjeluju i tehnološki projekti iz Hrvatske, ali i iz okruženja. Tvrtka Revuto razvija projekt pretplate na različite digitalne servise (npr. Netflix), dok je u kasnijoj fazi previđena i mogućnost plaćanja drugih obaveza. Premda joj je sjedište u Zagrebu, ima četrdesetak suradnika u cijelome svijetu. 


Jedinstvena je po tome što se koristi najnovijom tehnološkom mrežom Cardano koja ubrzava procese plaćanja, a također i po tome što je kao prvi Cardano-projekt izlistana na jednoj od vodećih kripto-burzi. Već imaju oko 300.000 registriranih pretplatnika širom svijeta i još milijune koji čekaju budući da tvrtka mora provjeriti autentičnost prijave svojeg korisnika. Višegodišnji projekt financiran je u kripto-financijskom okruženju no suradnici kad žele u dućan po hranu svoju zaradu ipak pretvaraju u valutu plaćanja u njihovoj zemlji.O kompliciranim, naprednim i uspješnim kripto-financijama razgovaramo sa Josipom Majić suosnivačicom tvrtke koja je zadužena za komunikaciju s korisnicima na Revuto platformi ali upravlja i timom koji odgovara na pitanja na društvenim mrežama širom svijeta 24/7.Emisija Prozor u digitalno na rasporedu je u utorak 8.3. u 13 00 a možete ju poslušati i u Slušaonici Hrvatskoga radija nakon emitiranja.

Autor i voditelj: Željko Ivanković


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici