Hrvatski radio

Treći program

Kako je Matoševa "Malo pa ništa" postala "malo pa svašta"

05.06.2023.

10:36

Autor: Hrvatski radio

Antun Gustav Matoš

Antun Gustav Matoš

Foto: - / Hrvatski radio

U utorak, 6. lipnja, u 18 sati, u Radio drami na Trećem emitiramo komediju Antuna Gustava Matoša, "Malo pa ništa", realiziranu na Radio Zagrebu davne 1965 godine. Bila je to ujedno njezina praizvedba jer je u Matoševo vrijeme ova komedija bila odbijena od uprave HNK kao izrazito loš uradak. Polučivši negativne recenzije na koje se tadašnja uprava pozivala, "Malo pa ništa" ubrzo se izrodila u - slučaj. Matoš je napao direktora Drame HNK, Josipa Bacha, pisao prosvjedna pisma intendantu Treščecu, potom pisao novu verziju komedije, objavio u novinama da je za glavnu ulogu mislio na Ljerku Šram namećući tako mišljenje da će komedija ipak biti igrana itd. "Slučaj" se odigravao pred očima javnosti, no rezultat je ostao isti. "Malo pa ništa" nije ugledala svjetla pozornice, a Matoš je zaključio da su mu sve to smjestili njegovi "neprijatelji".  

Ja ne ljubim Hrvatsku zbog glupana, nego zbog sebe i zbog onih koji nisu glupani, a tih još ima, hvala Bogu.

Antun Gustav Matoš

Komediju je nakon Matoševe smrti tiskao Julije Benešić, iako se i sam u početku bio priklonio negativnim recenzijama i savjetovao Matošu da zaboravi da ju je uopće napisao. Naposljetku, više od pedeset godina poslije Radojko Ježić, redatelj Radio Zagreba, odlučuje napraviti njezinu radijsku inačicu. Za to je okupio izuzetan glumački ansambl koji je i najveća vrijednost ove radio igre. U glavnim ulogama  možemo čuti: Fabijana Šovagovića, Svena Lastu, Relju Bašića i Ljubicu JOvić. U ostalim ulogama: Peru Kvrgića, Lelu Margetić, Đurđu Ivezić, Vjenceslava Kapurala, Ivu Ficija i druge. Igrana sočno i precizno, izrađenih karaktera i situacija, "Malo pa ništa" i danas je odličan primjer teatralizirane igre pred mikrofonom kojoj se, u ključu u kojem je napravljena, nema što predbaciti. Šarmantna, puna Matoševih satiričnih strelica koje nam i danas mnogo govore, radijska "Malo pa ništa" sigurno je bila poziv i tadašnjim kazalištima da se netko njome pozabavi.

Put do istine nije posut cvijećem, i tko želi da se približi tomu sjajnomu cilju, treba da ima i ono što se, nažalost, rijetko nalazi: silnu volju.

Antun Gustav Matoš

Godine 1970. dogodilo se i to. U zagrebačkom Kazalištu Komedija "Malo pa ništa" režirao je Georgij Paro. U programskoj knjižici napisao je da ga je djelu "privukla duboka i strasna vjera da to djelo živi i da ne kasni ni s ovu ni s onu strane rampe". Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio drama

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Poslušajte u Slušaonici