Hrvatski radio

Treći program

Morpho Amathonte

10.04.2022.

09:05

Autor: Kristina Kegljen

Morpho Amathonte

Morpho Amathonte

Foto: VBZ / -

Najnovije ostvarenje koje donosimo u emisiji Radio roman  je roman „Morpho Amathonte“ spisateljice, pjesnikinje i publicistkinje, knjižničarke i promicateljice književnosti Nade Topić. Riječ je o iznimno lirsko-poetičnom romanu koji preko intimnih sudbina često prezrenih pojedinaca priča priču o potrazi za svojim mjestom pod suncem. Pripovjedne linije povezuje posebna vrsta leptira koji se pojavljuje kao provodni motiv kroz cijelu pripovjednu nit. „Prve asocijacije koje se vežu uz motiv leptira obično se odnose na mogućnost promjene i preobrazbu. Leptir je i simbol krhkosti i nježnosti koju nose likovi romana, pa je i sam tekst u pojedinim dijelovima liričan, razlomljen što aludira na mrvljenje leptirovih krila, na prah koji ostaje na prstima“, kaže sama autorica o svojoj motivaciji. 

Nada Topić

Nada Topić

Foto: HRT / HRT

Međutim, nas je zanimalo vidi li svoj roman kao filmsko ostvarenje? „Vjerujem da roman ima filmski potencijal zbog fragmentarne strukture, ali još više zbog izražene slikovitosti. Slika može prikazati ono što riječi ne mogu i obrnuto. Najuspjelije „obrade“ su mi uvijek one koje se ne drže slijepo svog predloška, a uspijevaju sačuvati njegovu osnovnu ideju i atmosferu“, odgovara Nada i govori u prilog pretakanja djela iz medija u medij.

Za pretakanje i nove interpretacije djela zaslužni su ponajviše redatelji. Tako je filmska, televizijska i radijska redateljica Silva Ćapin, zaslužna za režiju „Morpho Amathontea“, progovorila o svojoj motivaciji da se punim žarom baci u radio formate: „Pošto dolazim iz filmskog svijeta, pri prvim režijama radijskih formi bila sam stava da je to samo film bez vizualnog no moj stav je bio potpuno kriv. Radio ima svoj jezik, vrlo delikatan i osjetljiv gdje je svaka greška vrlo vidljiva i gdje nema previše 'igranja na sigurno' jer, ako emocija nije na mjestu, slušatelj će vrlo lako detektirati neiskrenost možda baš zbog tog nedostatka vizualnog koje zna odvući pozornost kako kod filma, tako i u svakodnevici. U svakom slučaju, svaka režija radio formi mi je izazov i što više režiram, to mi postaje jasnije kolikim sam tek malim dijelom radijskog jezika ovladala.“

Zvučno i živopisno radijsko izdanje „Morpho Amathontea“ režirala je Silva Ćapin, uz pomoć glazbenog dramaturga Mara Marketa i tonmajstora Dalibora Piskreca, a čarobni svijet pariškog arondismana dočarali su glumci Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Iva Šimić Šakoronja, Zijad Gračić, Dijana Vidušin, Senka Bulić, Hrvojka Begović, Sven Šestak, Barbara Nola i Helena Buljan. Roman je za radio adaptirala Kristina Kegljen.

Emisiju možete poslušati od 11. do 15. travnja od 9.30 do 9.55 na Trećem programu Hrvatskog radija, a nakon emitiranja na poveznici Slušaonica


Morpho Amathonte isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radio roman

Romani za slušanje svakoga radnog dana od 8 i 30 do 9 i 00 U emisiji Radio roman od ponedjeljka do petka slušatelji mogu uživati u vrhunskim radijskim adaptacijama nagrađenih romana hrvatskih književnika u izvedbi poznatih glumaca i režiji iskusnih radijskih redatelja. Emisija je zamišljena je kao narativno-igrani serijal u najmanje pet polusatnih nastavaka . Temeljena na uredničkom izboru ova emisija iz godišnje produkcije izdvaja recentne hrvatske romane te ih dramaturški oblikuje za radiofonsku izvedbu. Vrsni radijski redatelji i profesionalni glumci hrvatskih kazališta oblikuju ovaj serijal.

Poslušajte u Slušaonici