Hrvatski radio

Treći program

Stjenice Martine Vidaić nagrađene Nagradom Europske unije za književnost

02.05.2023.

10:56

Autor: Nives Madunić Barišić

Naslovnica romana Stjenice

Naslovnica romana Stjenice

Foto: HRT / -

Nagrada Europske unije za književnost  odaje priznanje piscima fikcije u usponu iz Europske unije i šire. Glavni cilj ove nagrade je potknuti kruženje književnosti unutar Europske unije i potaknuti interes za djela mladih, neafirmiranih autora unutar Europske  unije.

Između autora iz 41 zemlje žiri u sastavu: Koukla MacLehose, Andrej Kourkov,Imre Barna,Sheila O'Reilly,Svetlozar Želev,Henrik Francke,Sharon Galan pobjedničkim je proglasio roman Stjenice hrvatske književnice Martine Vidaić.


Martina Vidaić

Martina Vidaić

Foto: HRT / -

I prije ove nagrade Hrvatski radio prepoznao je kvalitetu ovoga romana te ga je u ciklusu emisija    Radio roman predstavio radijskoj publici.


Mlada i uspješna arhitektica Gorana Hrabrov naprasno napušta svoj unajmljeni stan u Zagrebu. Ona bježi od dva moguća zločina natrag u rodnu kuću u Dalmaciji. Nižu se susreti s članovima Goranine obitelji u labirintu teških priča, sudbina, odnosa u čijem središtu leži majka na samrti.

Pjesnikinja i prozaistica Martina Vidaić ovim romanom potvrđuje svoj pripovjedački nerv i uvodi čitatelja, a u adaptaciji Ivane Gudlej i slušatelja, u svijet svoje junakinje na gotovo trilerski način.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, za radio adaptirala : Ivana Gudelj tonmajstor: Tomislav Šamec, glazbeni dramaturg: Maro Market

Igrali su: Irena Tereza Prpić, Gordana Gadžić, Ivana Buljan Legati, Matilda Sorić, Ivan Vukelić, Duško Modrinić, Rea Bušić, Alen Šalinović, Ante Krstulović, Ivica Pucar i Linda Begonja

Prvi od ukupno pet polusatnih nastavaka premijerno je emitiran 21.11.2022.

Emisiju možete pronaći i poslušati na stranici emisije u rubrici Slušaonica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Radio roman

Romani za slušanje svakoga radnog dana od 8 i 30 do 9 i 00 U emisiji Radio roman od ponedjeljka do petka slušatelji mogu uživati u vrhunskim radijskim adaptacijama nagrađenih romana hrvatskih književnika u izvedbi poznatih glumaca i režiji iskusnih radijskih redatelja. Emisija je zamišljena je kao narativno-igrani serijal u najmanje pet polusatnih nastavaka . Temeljena na uredničkom izboru ova emisija iz godišnje produkcije izdvaja recentne hrvatske romane te ih dramaturški oblikuje za radiofonsku izvedbu. Vrsni radijski redatelji i profesionalni glumci hrvatskih kazališta oblikuju ovaj serijal.

Poslušajte u Slušaonici