Hrvatski radio

Treći program

Andersenove bajke u zvuku suvremene glazbe

01.02.2022.

12:22

Autor: Izlog sadašnjice, Iva Lovrec Štefanović, Karolina Rugle

Djevojčica sa šibicama - ilustracija

Djevojčica sa šibicama - ilustracija

Foto: ilustracija / -

Izlog sadašnjice u srijedu 2. veljače donosi zanimljiv zborski koncert skladbi koje su uglazbile poznate bajke Hansa Christiana Andersena - američki skladatelj David Lang interpretira poznatu i tužnu priču Djevojčica sa šibicama a latvijski skladatelj Uģis Prauliņš odlazi na dvor kineskog cara u priči o slavuju. 


Drugi dio termina emisije pripada radiofonskom izričaju talijanskog umjetnika sound-arta Elije Morettija.David Lang

David Lang

Foto: Melissa Hom / -

Jednom davno... bijahu kineski car, slavuj, siromašna djevojčica koja je prodavala šibice u hladnoj zimskoj noći i – dirljiva zborska glazba.

U koncertu Zbora Zapadnonjemačkog radija susreću se dvije bajke poznatog danskog pisca Hansa Christiana Andersena u uglazbama dvojice skladatelja vršnjaka, rođenih 1957. godine:  američki skladatelj David Lang  interpretira emocionalnu i tužnu priču o djevojčici sa šibicama pričom o vjeri, latvijski autor Uģis Prauliņš posvećuje se atmosferskim zvukovima slavuja na dvoru kineskog cara.David Lang je za skladbu Pasija djevojčice sa šibicama nagrađen Pulitzerovom nagradom za glazbu 2008. godine, a Andersenovu bajku interpretira kao posmrtnu pjesmu te donosi usporednicu s kršćanskom pričom o Kristovoj muci. Kako bi to učinio, bolnu sudbinu djevojčice uglazbljuje strukturno na način sličan onome u Bachovoj Muci po Mateju - karakteristična alternacija pripovjednih dijelova s arijama i zborskim dijelovima nova je interpretacija Andersenovih bajki. 

 

Mnogo je načina kojima se može ispričati tu priču. Jedna je mogućnost ispričati priču o vjeri ili pripovijest o siromaštvu. No, ono što je mene najviše zanimalo jest spoj koji stvara Andersen - svojevrstan religijski i moralni spoj sudbine djevojčice i muke koju je proživio Isus.

David Lang, skladatelj

Uģis Prauliņš

Uģis Prauliņš

Foto: F64 Photo Agency / -

U skladbi Slavuj iz 2010.  Ugis Praulinš zvukovno slavuja prikazuje kroz solističku dionicu blok-flaute koja vodi slušatelje kroz događaje s carskoga dvora i priča priču o kineskom vladaru koji je tu živahnu ptičicu pretvorio u beživotnu glazbenu kutiju, a svog se vjernog prijatelja iz šume zatim prisjetio tek na bolesničkoj postelji. No, i Smrt je dirnuta pjesmom slavuja, pa će caru dopustiti da ipak nastavi živjeti…Zbor Zapadnonjemačkog radija (WDR) pod ravnanjem Nicolasa Finka obje je skladbe izveo na koncertu u radijskome studiju u Kölnu 2017. godine.
Once Enea...

Once Enea...

Foto: Elia Moretti / -

U drugome dijelu emisije donosimo radiofonsko djelo Once Enea Stuck an Apple Seed to my Ear  talijanskog umjetnika Elija Morettija koji je ostvaren za Češki radio 2021. u sklopu ciklusa  R(A)DIO(CUSTICA).

Ta zvukovna kompozicija koja koristi tekstove na engleskome jeziku dolazi iz osvrta o slušanju - pitanje koje se želi artikulirati jest kako zvuk utječe na naša osjetila. 

 


Motivacija za istraživanje čina slušanja leži u aktivaciji te osjetilnosti, omogućavanju osobi da bude u svijetu na drugačiji način, sa zanimanjem za svijet, onakav kakvim nam se otkriva u osobnome iskustvu. Želio bih da slušatelji pronađu vlastitu glazbu u zvukovlju koje ovdje predlažem.

Elia Moretti

Izlog sadašnjice je ciklus posvećen suvremenoj glazbi srijedom na Trećem programu u 20 sati, a poslije emitiranja može se poslušati u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 dana

Europski mozaik

Rock opera "Isus Krist Superstar" kazališta Komedija na Festivalu Dokořán u Brnu

Emisija

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Poslušajte u Slušaonici