Hrvatski radio

Treći program

"Crvena smrt" Francesca Filideia

30.03.2022.

13:57

Autor: Izlog sadašnjice, Iva Lovrec Štefanović, Karolina Rugle

Francesco Filidei

Francesco Filidei

Foto: Olivier Roller / -

Predstavljanje prošlogodišnjeg izdanja festivala u Donaueschingenu u ciklusu Izlog sadašnjice nastavljamo reprodukcijom praizvedbe opsežnog dramatičnog oratorija Francesca Filideia Red Death (Crvena smrt) prema Edgaru Allanu Poeu na libreto koji je napisala Hannah Dübgen. Za djelo se kaže da je pasija na više načina, a prvenstveno djelo koje govori o muci u naše vrijeme, svojevrsna "kontra-pasija" u glazbenim svjetovima između Purcella i Radioheada uz elektroniku i pojačala.

Emisija donosi i praizvedbu djela Rebecce Saunders Us Dead Talk Love za altovski glas, saksofon, električnu gitaru, Korg orgulje i udaraljke. 

Dok užasna kuga bjesni cijelom zemljom, aristokracija se sklonila u dvorac, odvlačeći se od užasa vani uz nevjerojatne zabave. Na kraju, međutim, veseljaci otkrivaju da je među njima i Crvena smrt. Tema kratke priče Edgara Allana Poea »Maska crvene smrti« čini se neugodno relevantnom u ovom trenutku,  i nije slučajno festival u Donaueschingenu  godine odlučio obilježiti svoju stotu godišnjicu naručivanjem glazbenog djela temeljenog na ovoj priči.


Izvedbu osebujne pasije Francesca Filideia su ostvarili: 

Rinnat Moriah sopran, Tora Augestad mezzosopran, Hagen Matzeit kontrateno, Ed Lyon tenor,  Dietrich Henschel bariton, 

ChorWerk Ruhr, SWR Vocal Ensemble, IRCAM, SWR Simfonijski orkestar, Sylvain Cambreling dirigent

 

Francesco Filidei dobitnik je nagrade orkestra

Francesco Filidei dobitnik je nagrade orkestra

Foto: Ralf Brunner / SWR

Nakon završnog koncerta festivala u Donaueschingenu talijanski skladatelj  Francesco Filidei primio je ovogodišnju nagradu orkestra.      Obrazloženje žirija piše: Odabrano djelo radi koristi sofisticirane detalje i virtuozne veze koje oblikuje u dramaturški luk napetosti snažnom polifonijom koja nosi uobičajen jezik. Sjajan je to doprinos 100 godina nove glazbe u Donaueschingenu, u kojem se kao u prolazu dotiču tonske asocijacije od Hindemitha do Lachenmanna. I to je umjetničko ispitivanje naše neposredne društvene sadašnjosti. Nagradom se Simfonijski orkestar SWR obvezuje podržati daljnje izvedbe nagrađivanog djela.

Plakat festivala 2021.

Plakat festivala 2021.

Foto: SWR / -

Izlog sadašnjice na rasporedu je srijedom u 20 sati na Trećem programu, a poslije emitiranje dostupne su snimke u  Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Poslušajte u Slušaonici