Hrvatski radio

Treći program

Debi Krešimira Stražanca uz Berlinsku filharmoniju poslušajte u Subotnjoj matineji

10.05.2023.

17:02

Autor: Dario Poljak

Solisti uz Berlinsku filharmoniju

Solisti uz Berlinsku filharmoniju

Foto: Stephan Rabold / Berliner Philharmoniker

U ovotjednoj Subotnjoj matineji na valovima HR3 donosimo snimku koncerta Berlinske filharmonije uz koju je debitirao hrvatski basbariton Krešimir Stražanac.

Uoči Europskoga koncerta koji Berlinska filharmonija tradicionalno održava svake godine u drugome gradu Staroga kontinenta, koncert istoga programa taj je orkestar održao i u svojoj matičnoj zgradi u Berlinu 28. travnja. Nakon moteta Exsultate, jubilate Wolfganga Amadeusa Mozarta na programu je njegova Misa u C-duru, K. 317 Krunidbena u kojoj u čijoj je solističkoj podjeli i hrvatski basbariton s njemačkom adresom Krešimir Stražanac. Riječ je o njegovu debitantskom nastupu uz jedan od po brojnim kriterijima najboljih europskih orkestara. Ostali solisti su sopranistica Louise Alder, altistica Wiebke Lehmkuhl i tenor Linard Vrielink. S obzirom na to da se Europski koncert održao u Barceloni, uz orekstar je nastupio zbor Orfeó Català koji djeluje u Palači katalonske glazbe. Koncertom ravna šef-dirigent Berlinske filharmonije, Kirill Petrenko.

Berlinska filharmonija

Berlinska filharmonija

Foto: Stephan Rabold / Berliner Philharmoniker

Snimka koncerta na rasporedu je u emisiji iza 8 sati, a prije nje poslušajte Veliki septet u B-duru švedskoga skladatelja Franza Berwalda koji će izvesti ansambl Anima Eterna Brugges. Tri intermezza, op. 117 Johannesa Brahmsa svirat će mladi gruzijski pijanist Giorgi Gigashvili, a Drugu orkestralnu suitu u h-molu, BWV 1067 Johanna Sebastiana Bacha čut ćete u izvedbi ansambla Les Surprises koji vodi Louis-Noël Bestion de Camboulas. Solistica na flauti bit će Juliette Hurel.

Nakon snimke koncerta donosimo suitu iz baleta Appalachian spring (Apalački izvor) Aarona Coplanda u izvedbi Newyorške filharmonije pod ravnanjem Leonarda Bernsteinea. Zatim se od glazbe s naslovima koje sadrže toponime nećemo previše u daljiti pa ćemo slušati simfonijsku pjesmu Iz čeških lugova i gajeva Bedřicha Smetane u interpretaciji Bamberških simfoničara kojima ravna Jakub Hrůša.

Subotnju matineju poslušajte na Trećem programu Hrvatskoga radija u subotu, 13. svibnja 2023. s početkom u 7:05. Nakon emitiranja, emisija će biti dostupna u Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Tri mezzosoprana

Marijana Radev, Nada Puttar Gold, Biserka Cvejić

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici