Hrvatski radio

Treći program

Francusko-hrvatsko jutro u Subotnjoj matineji

23.06.2022.

21:43

Autor: Dario Poljak

Francuski nacionalni orkestar

Francuski nacionalni orkestar

Foto: Christophe Abramowitz / Maison de la Radio et de la Musique

Na početku ovotjedne Subotnje matineje donosimo koncert Francuskoga nacionalnog orkestra, a zatim, povodom Dana neovisnosti, hrvatsku orkestralnu glazbu iz pera Dore Pejačević i Jakova Gotovca.

Francuska glazba 19., 20. i 21. stoljeća ispunila je program koncerta Francuskoga nacionalnog orkestra u svibnju ove godine. U Auditoriju Radijske kuće u Parizu orkestar je nastupio pod ravnanjem Cristiana Măcelarua s djelima Philippea Manouryja, Édouarda Laloa i Claudea Debussyja. Raspored počinje intrigantnom skladbom  États d'alerte Philippea Manouryja koja je predviđena za dva solista-udaraljkaša, a nastupaju članovi Francuskoga nacionalnog orkestra, Emmanuel Curt i Florent Jodelet. Nakon toga, violinist Augustin Hadelich solistički će se predstaviti u Španjolskoj simfoniji Édouarda Laloa. Sve će zaokružiti velebna orekstralna majstorija La mer Claudea Debussyja.

S obzirom na to da se u subotu 25. lipnja obilježava i Dan neovisnosti, drugi dio emisije posvećujemo hrvatskoj glazbi. Najprije ćemo čuti vrlo recentnu snimku dvaju kapitalnih orkestralnih djela Dore Pejačević. Riječ je o njezinu Klavirskome koncertu, op. 33 i velebnoj Simfoniji u fis-molu, op. 41. Protagonisti snimki su britanski pijanist Peter Donohoe te Simfonijski orkestar BBC-ja pod ravnanjem svojega šefa-dirigenta Sakarija Orama. Program je to koji su već predstavljali uživo na redovitim programima tijekom koncertne sezone.

Galerija
Dora Pejačević, Foto: ///
Dora Pejačević: Simfonija u fis-molu /iz ostavštine pohranjene u HGZ-u, Foto: HGZ Arhiv/-

Nakon Dore Pejačević slijedi njezin mlađi suvremenik Jakov Gotovac i njegovo amblematsko Simfonijsko kolo koje će zasvirati Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Pavla Dešpalja.

Emisiju poslušajte u subotu, 25. lipnja 2022. s početkom u 7:05 na Trećem programu Hrvatskoga radija. Nakon emitiranja, emisija će biti dostupna u Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici