Hrvatski radio

Treći program

Izazovi improvizacije - Ivar Roban Križić

16.02.2022.

22:12

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Ivar Roban Križić

Ivar Roban Križić

Foto: Luka Radek / -

Gost ovoga petka u emisiji Putovi hrvatske glazbe mladi je glazbenik i istraživač Ivar Roban Križić koji je nedavno predstavio svoj album prvijenac naslovljen jednostavno Sound, a kojim je zabilježio dio svojih istraživanja improvizacije, teme doktorata na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču.


Kako je krenuo u glazbu, koliko je upravo jazz bio stanište pogodno za pozornost prema slobodnoj improvizaciji, i kako je u svojem Koncertu za kontrabas In Absentia odnos prema publici postavio u inverziju propitujući nove okolnosti koje je glazbeničkom svijetu donijela pandemija - doznajemo u razgovoru koji smo snimilli prije desetak dana, kada je Roban Križić boravio u Zagrebu snimajući neke nove projekte.


Ivar Roban Križić

Ivar Roban Križić

Foto: Luka Radek / -

Ivar Roban Križić (Zagreb, 1990.) magistrirao je kontrabas na Odsjeku za jazz u Grazu. Trenutačno pohađa doktorski studij na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, u okviru kojega istražuje nove mogućnosti stvaranja zvuka na kontrabasu i njihovu primjenu u kontekstu slobodne improvizirane glazbe. 

Kao solist i gostujući glazbenik uključen je u velik broj međunarodnih projekata u rasponu od suvremenog jazza do eksperimentalne glazbe. Improvizator.

Improvizacija je kontrolirani gubitak kontrole.

Ivar Roban Križić, o tome što je improvizacija

Snimke predstavljene na albumu Sound dokumentiraju istraživački proces, tijek misli koje u svojem stalnom razvoju nastoje dokučiti nesigurnu i fluktuirajuću narav improvizacijskog izraza. Konceptualni okvir čini istraživanje novih mogućnosti stvaranja zvuka, slobodna improvizacija te načini na koje međuljudski odnosi utječu na proizvodnju spontanih modaliteta glazbenoga izražavanja.  

Improvizacija nam dopušta da stvorimo poveznice između neplaniranih događaja na način da se čini kao da su se morali dogoditi.

Ivan Roban Križić, zašto improvizacija

Uslijed epidemije umjetnici aktivni unutar izvedbenih djelatnosti su suočeni s prilagodbom na razne nove uvjete i ograničenja, od nošenja maski do sviranja pred praznom publikom. Koncert za kontrabas In Absentia propituje taj novonastali odnos između publike i izvođača upotrebom novih tehnologija i inverzijom uobičajenih odnosa.


Cilj je projekta koji su ostvarili Ivar Roban Križić (koncept, izvedba) i suradnik mu Petar Milić (elektronička prilagodba, kamera) dokumentarnim materijalom publici omogućiti uvid u proces nastajanja jednog umjetničkog djela, te stvoriti introspektivnu izvedbenu situaciju koja se bavi propitivanjem odnosa publike i izvođača.


Emisija Putovi hrvatske glazbe na Trećem programu je petkom od 11 do 13 a potom dostupna u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici