Hrvatski radio

Treći program

Međunarodne poveznice i susretišta glazbe

23.06.2022.

13:41

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Classical: NEXT 2022.

Classical: NEXT 2022.

Foto: Eric van Nieuwland / promo

Zaključak 22. sezone ciklusa Putovi hrvatske glazbe ovoga petka otkriva detalje međunarodnih susretišta glazbenih stručnjaka i projekata - skladateljica Margareta Ferek-Petrić i muzikologinja Nina Čalopek donose iskustva sa posebnog sajma Classical: NEXT  održanog u Hannoveru, dok je muzikolog Davor Merkaš sudjelovao na godišnjoj konferenciji IAMIC (Međunarodnog udruženja muzičkih informativnih centara) u Bonnu.


Na kraju emisije najavljujemo jesenski susret europskih skladatelja u Splitu - rad i misiju Europskog saveza skladatelja i tekstopisaca ECSA približit će nam glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban

Margareta Ferek-Petrić i Nina Čalopek

Margareta Ferek-Petrić i Nina Čalopek

Foto: Nina Čalopek / privatna

Classical: NEXT jedinstveno je glazbeno sjecište, globalna mreža i platforma za razmjenu ideja, proizvoda i projekata posvećenih isključivo klasičnoj glazbi. U svibnju je održano novo izdanje u Hannoveru koje je okupilo  više od tisuću glazbenih profesionalaca iz  45 zemalja svijeta.

Kao predstavnice Hrvatskog društva skladatelja i Muzičkog biennala Zagreb na Classical: NEXT su sudjelovale Margareta Ferek Petrić, (skladateljica i umjetnička ravnateljica 32. MBZ), te muzikologinja Nina Čalopek, (izvršna producentica te članica programskog tima MBZ-a) koje su u različitim susretima izložile interese članova HDS-a kroz raznovrsne  projekte u sklopu festivala, ali i u planovima suradnji    suradnji s potencijalnim međunarodnim partnerima.

Kako se organizira život glazbe u suvremenim okolnostima, što je novo u virtualnim svjetovima, te koje su (osnovne) postavke osmišljavanja projekata i razmjene ideja na ovakvim okupljanjima doznajemo uz naše prve gošće. 

Klavirski izvadak opere "Amfitrion"

Klavirski izvadak opere "Amfitrion"

Foto: Davor Merkaš / privatna

Očekivana izvedba opere Amfitrion Borisa Papandopula najavljena je u novoj sezoni HNK u Zagrebu, a Muzički informativni centar Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski priprema notne materijale za izvedbu. O novim otkrićima rukopisa, ali i o redovnim istraživanjima hrvatske glazbene baštine, te o međunarodnom umrežavanju i promociji u sklopu IAMIC-a međunarodnog društva muzičkih informativnih centara koje je nedavno imalo svoj redovni kongres, doznajemo u razgovoru s muzikologom i urednikom u MIC-u Davorom Merkašem. 


Alfi Kabiljo, laureat nagrade Camille za životno djelo

Alfi Kabiljo, laureat nagrade Camille za životno djelo

Foto: HDS / promo

Kraj emisije otkriva nova susretišta glazbenika i glazbenih profesionalaca - Europski savez skladatelja i tekstopisaca ECSA održat će svoju glavnu skupštinu krajem rujna u Splitu, a domaćin će biti Hrvatsko društvo skladatelja, čiji glavni tajnik, inače jedan od osnivača europske udruge i u nekoliko mandata njezin podpredsjednik, Antun Tomislav Šaban nam iznosi detalje planova skupštine.


ECSA je mreža više od 55 organizacija skladatelja i tekstopisaca iz 27 zemalja koje zajedno rade na poboljšanju društvenog i ekonomskog razvoja glazbenog stvaralaštva u Europi kroz jednake komercijalne uvjete za skladatelje i tekstopisce, te nastoji braniti i promicati prava autora glazbe na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini svim pravnim sredstvima.


Godišnje dodjeljuju posebne nagrade za filmsku glazbu Camille, a ovogodišnji laureat te nagrade za životno djelo je naš sjajni skladatelj Alfi Kabiljo kojem će nagrada biti uručena u Splitu uz poseban koncert filmskih tema. 


Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u  Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici