Hrvatski radio

Treći program

Novi obzori skladatelja Zorana Juranića

22.02.2023.

22:03

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Zoran Juranić

Zoran Juranić

Foto: M. Grgić / glazba.hr

Nagrada Boris Papandopulo za Operu po Kamovu i autorski koncert uz 75. rođendan zaokružili su uspješni stvaralački niz akademika Zorana Juranića (1947) koji u emisiju Putovi hrvatske glazbe dolazi uz recentnu praizvedbu suite Bersiana nastale prema skicama Blagoja Berse, ali i uz nova djela koja su upotpunila komorni raster autorskoga koncerta održanog u listopadu prošle godine. 


Akademik Juranić prisjetit će se i svojeg pokojnog kolege akademika Pavla Dešpalja (1934-2021) o kojemu je govorio prošloga tjedna na Komemoraciji u HAZU. 


U prvom redu smatram da skladatelj mora pisati ono što osjeća, a ne razmišljati o tome hoće li to biti nešto novo i hoće li to biti originalno. Ako on ima što za reći, bit će u svakom slučaju originalno, a ako nema, može se truditi koliko hoće, no to neće biti uspješno. Zbog toga se nikad nisam htio opterećivati tim je li to što pišem u određenom trenutku jako bitno ili jako originalno, važno je da sam to ja. Što to znači u nekom širem kontekstu, procijenit će drugi.

Zoran Juranić, u razgovoru sa Bojanom Plećaš Kalebota /glazba.hr

Autorski koncert Zorana Juranića okupio je recentna djela - od najstarijeg opusa iz 2014. koji donosi dvije pjesme na stihove Luke Paljetka  O smrti i ljubavi, do praizvedbe Sonate za klarinet i klavir i svježu fantaziju Apsyrtides za rog i klavir. Komorni kaleidoskop u gitarističkom su zvuku obilježili Trijalog i Bagatelle za kućnu upotrebu, dok su Pjesmice sa dna škrinje  također obilježene gitarističkom pratnjom, a Damenball za klavir četveroručno pisan na naruždbu klavirskog dua. Plodan kao operni skladatelj, ali i dirigent brojnim hrvatskim operama, Zoran Juranić za svoj je zadnji nosač zvuka iz 2018. odabrao instrumentalnu glazbu obilježavajući pola stoljeća skladanja. U knjižici je Marija Saraga o njegovu skladateljskom opusu zabilježila ovo: 

Juranićevo pismo, a svjedoče tome sva djela iz ovoga polustoljetnoga prikaza, duboko je prožeto tradicijom, ali ispunjeno osobnom individualiziranom i bogatom umjetničkom fantazijom uronjenom u sadašnji trenutak, a koja svakoj novoj skladbi daje ugodno poznato i promišljeno, ali svježe i uhu intrigantno ruho.

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici