Hrvatski radio

Treći program

Odlučnost za odličnost: Papandopulo kvartet

09.03.2023.

20:12

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Papandopulo kvartet - u garderobi prije izlaska na pozornicu

Papandopulo kvartet - u garderobi prije izlaska na pozornicu

Foto: privatna / -

Deset godina od objave njihova prvog albuma, jedan od najvažnijih i najvrsnijih hrvatskih komornih sastava - saksofonski Papandopulo kvartet, predstavlja u emisiji Putovi hrvatske glazbe ovoga petka svoj novi album Scene koji ima četiri nominacije za glazbenu nagradu Porin, a naslovljen je prema skladbi jednog od članova kvarteta. 

Skladba Scene Gordana Tudora u porinovskoj je utrci za nagradu najbolje skladbe, a Tudor je i laureat nagrade Josip Štolcer Slavenski za najbolju skladbu praizvedenu prošle godine koju je upravo Papandopulo kvartet praizveo na svojem zapaženom koncertu na 59. Glazbenoj tribini u Osijeku Politics (not according to Aristotle) skladba je koja kreće od intrigantne dosjetke, ali se lucidnim glazbenim humorom razvija u višeslojno djelo znakovita glazbenog komentara.

 


Papandouplo kvartet na 59. Glazbenoj tribini u Osijeku

Papandouplo kvartet na 59. Glazbenoj tribini u Osijeku

Foto: promo / Cantus d.o.o.

Članovi Papandopulo kvarteta sve su odreda vrsni glazbenici i kao solisti - Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak,  nastupaju i u nekim drugim komornim sastavima, ali je njihova kvartetska postava jedinstvenog zvuka uvijek sjajan poticaj suvremenim hrvatskim skladateljima da napišu djelo za njih.

Novi nosač zvuka Scene u izdanju nakladnika Cantus upravo okuplja one koje su napisali Tomislav Uhlik, Tena Ivana Borić, Petar Obradović i Gordan Tudor, dok preuzima skladbu Olje Jelaske praizvedenu još "na kraju prošlog stoljeća", 1999. na Muzičkom biennalu Zagreb

Četiri nominacije za nagradu Porin ima album Scene - za najbolji album klasične glazbe, za najbolju skladbu klasične glazbe (Gordan Tudor), za najbolju izvedbu klasične glazbe i za najbolju snimku klasične glazbe - producent i tonmajstor Krešimir Petar Pustički

Zvuk kvarteta saksofona izuzetno je bogat, podatan za ekspresiju dubokog spektra zvukova i mogućnosti. Kao da otvara veliki ambis koji neprestano otkriva nove slojeve mogućnosti, i kao da tome nema kraja.

Olja Jelaska, iz komentara u knjižici CD-a

Papandopulovci uoči nastupa u Carnegie Hallu, New York 22. srpnja 2022.

Papandopulovci uoči nastupa u Carnegie Hallu, New York 22. srpnja 2022.

Foto: privatna / -

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u  Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici