Hrvatski radio

Treći program

Predbožićni koncert ciklusa Sfumato

20.12.2021.

16:19

Autor: Zrinka Matić

Marc Korovitch

Marc Korovitch

Foto: promo / promo

Pod ravnanjem gostujućeg dirigenta Marca Korovitcha, u izvedbi Petite messe solennelle Gioachina Rossinija na predbožićnom koncertu ciklusa Sfumato u Laubi nastupit će Zbor HRT-a.

Petite messe solennelle ili Malu svečanu misu izvest će u originalnoj komornoj vokalno-instrumentalnoj verziji iz 1863., koju je Rossini napisao za groficu Louise Pillet-Will, odnosno posvećenje njezine privatne kapele 14. ožujka 1864. Rossini je kasnije orkestrirao djelo, u strahu da bi, ako on to ne učini, to mogao napraviti netko drugi. Ipak, Misa ostaje najefektnija u svojoj originalnoj formi. (Zapravo, dvije su varijante ove verzije za dva klavira i harmonij: ona izvedena 1864., tek nedavno otkrivena, i ona koja je poznatija, također za groficu Pillet-Will, izvedena 24. travnja 1865.) U uvodnoj bilješci „dobrom Bogu“, Rossini je misu opisao kao „posljednji smrtni grijeh moje Starosti“, a na završetku rukopisne partiture obratio se Bogu ovim riječima: „Dragi Bože. Evo je, gotova je, ova uboga mala Misa. Jesam li pisao svetu glazbu (musique sacrée) ili glazbu koja je prokleta (sacrée musique)? Rođen sam za operu buffu, znaš to dobro! Malo učenosti, malo srca, to je sve. Budi blagoslovljen, stoga, i podari mi mjesto u Raju.“ Mala svečana misa nastavila je oduševljavati kasnije generacije, kao dubinsko razotkrivanje čovjeka koji je prema javnosti često pokazivao tek izvanjsku dosjetljivost. U Misi ipak ne nedostaje i glazbene duhovitosti, koja je u srcu Rossinijeva glazbenog genija. Stavci su ispunjeni elaboriranim kontrapuntkom, kromatikom, harmonijskom odvažnošću, prekrasnim melodijama. Neki su nalik pravim opernim arijama, a kontrapunktsko bogatstvo koje se nalazi u dvije velike fuge Cum Sancto Spiritu i Et vitam venturi saeculi Amen, ostavlja bez daha. 


Nastupa niz mladih solista, Natalija Kralj, Emilia Rukavina, Filip Filipović i Davor Nekjak. U instrumentalnom ansamblu su Filip Fak, Domagoj Gušćić i Pavao Mašić.


Poslušajte razgovor s dirigentom Marcom Korovitchem.

Maestro Korovitch šef-dirigent je Zbora Švedskog radija, šef-dirigent Orkestra Colonne iz Pariza, te šef-dirigent Zbora Pariškog orkestra (Chœur de l'Orchestre du Paris). Usto, profesor je dirigiranja na Conservatoire à Rayonnement Régional de Paris te na Pôle Supérieur Paris-Boulogne-Billancourt.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Sfumato

Koncerti Zbora Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem šefa dirigenta Tomislava Fačinija i u suradnji s nizom gostujućih glazbenika, ove godine sele se u galerijski prostor Laube. Tijekom osam koncerata u novoj sezoni program seže u rasponu od velikih djela romantične literature, Cjelonoćnog bdijenja Aleksandra Grečanjinova ili Rossinijeva Male svečane mise, do važnih ostvarenja skladatelja 20. i 21. stoljeća poput Arva Paerta i Joepa Franssensa. Na programu su i tri praizvedbe hrvatskih skladatelja Srećka Bradića, Berislava Šipuša i Krešimira Seletkovića.

Poslušajte u Slušaonici