Hrvatski radio

Treći program

Simfonije Ludwiga van Beethovena u komornom izdanju

07.04.2022.

14:20

Autor: Dario Poljak

Isječak naslovnice albuma

Isječak naslovnice albuma

Foto: Sony Classical / Sony Classical

Kućno muziciranje u 19. stoljeću bilo je jedan od načina da čujete i iskusite glazbu. Međutim, simfonijska glazba nije bila nešto što ste olako mogli čuti svaki dan. Ako ste poželjeli čuti neku simfoniju (primjerice Beethovenovu), u pomoć su priskočile obrade.

Na početku emisije donosimo dvije simfonije Ludwiga van Beethovena. Najprije Drugu u D-duru, a odmah zatim i Petu u c-molu. Za klavirski trio obradili su ih Beethovenov tajnik i prepisivač, skladatelj Ferdinand Ries te suvremeni engleski skladatelj Colin Matthews. Sviraju ih zvijezde klasičnoglazbene scene: violinist Leonidas Kavakos, violončelist Yo-Yo Ma i pijanist Emanuel Ax. Snimke su to s njihova novoga albuma za etiketu Sony Classical naslovljenog Beethoven za trojicu.

Nakon komornih varijanti simfonijske glazbe, odlazimo u svijet velikih ansambala pa ćemo čuti Laudi alla Vergine Maria i Te Deum iz zbirke Quattro pezzi sacri Giuseppea Verdija koje izvode Radijski zbor i Njemački simfonijski orkestar iz Berlina pod ravnanjem Gijsa Leenaarsa. Potom će na povijesnim instrumentima svirati violinistica Isabelle Faust i Freiburški barokni orkestar pod ravnanjem Pabla Heras-Casada izvodeći jedan od najpoznatijih i najizvođenijih violinskih koncerata, Koncert u e-molu Felixa Mendelssohna Bartholdyja.

Od povijesnih instrumenata nećemo se mnogo udaljiti niti u ostatku emisije. Instrumentalisti poljskoga ansambla Capella Cracoviensis koji vodi Jan Tomasz Adamus prate kontratenora Jakuba Józefa Orlińskog u očaravajućoj izvedbi himna Stabat Mater, RV 621 Antonija Vivaldija. Riječ je o novoj snimci za etiketu Erato koja je glazbena podloga i inspiracija za alegorijski film Sebastiana Pańczyka objavljen uz CD.

Violinist Johannes Pramsohler i čembalist Philippe Grisvard iz opsežne zbirke Tafelmusik Georga Philippa Telemanna predstavljaju Violinsku sonatu u A-duru, a na samome kraju emisije poslušajte i razigranu uvertiru Talijanki u Alžiru Gioachina Rossinija koju će izvesti orkestar London Classical Players pod ravnanjem Sir Rogera Norringtona.

Ovotjednu Subotnju matineju poslušajte na Trećem programu Hrvatskoga radija u subotu, 8. travnja 2022. od 7:05. Emisija će nakon emitiranja biti dostupna u Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici