Hrvatski radio

Treći program

Simfonijski orkestar Bavarskoga radija, Beatrice Rana i Yannick Nézet-Séguin u Subotnjoj matineji

02.06.2022.

22:12

Autor: Dario Poljak

Yannick Nézet-Séguin, Beatrice Rana i Simfonijski orkestar Bavarskoga radija

Yannick Nézet-Séguin, Beatrice Rana i Simfonijski orkestar Bavarskoga radija

Foto: Astrid Ackermann / Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks

Na početku prve lipanjske Subotnje matineje donsimo snimku koncerta Simfonijskoga orkestra Bavarskoga radija uz koji je kao solistica nastupila pijanistica Beatrice Rana. Dirigira Yannick Nézet-Séguin.

Koncertni početak emisije obilježit će nastup Simfonijskog orkestra Bavarskoga radija pod ravnanjem kanadskoga maestra Yannicka Nézet-Séguina. Zabilježen je u münchenskoj dvorani Herkulessaal 6. svibnja ove godine. Na programu suvremena skladba Vers le silence Hansa Abrahamsena te 3. simfonija u F-duru Johannesa Brahmsa. Između njih, naravno, i solistički koncert — Klavirski koncert u a-molu, op. 7 Clare Schumann u kojem je solistica talijanska pijanistica mlađe generacije, Beatrice Rana.

Galerija
Beatrice Rana, Foto: Simon Fowler/Warner Classics
Yannick Nézet-Séguin, Foto: Hans van der Woerd/yannicknezetseguin.com

Riječ je o pijanistici koju je 2018. uza Simfonijski orkestar HRT-a imala prilike upoznati i publika Majstorskoga ciklusa. Koncert Simfonijskoga orkestra Bavarskoga radija bio je prvi od niza koji je činio malu turneju toga orkestra, talijanske solistice i kanadskoga maestra na pozornicama Beča, Frankfurta i Hamburga. Isječak s koncerta održanog u očaravajućoj Elbphilharmonie u Hamburgu pogledajte u nastavku. Prenosimo ga s Facebook stranice posvećene klasičnoj glazbi Bavarskoga radija.

U drugome dijelu emisije britanski pijanist Peter Donohoe svira Toccatu u as-molu talijanskoga pijanista i skladatelja s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, Ferrucia Busonija. Odmah zatim donosimo Suitu-Concertino, op. 16 Busonijeva suvremenika i sunarodnjaka Ermanna Wolf-Ferrarija u kojoj je solistica fagotistica Karen Geoghegan uz Filharmoniju BBC-ja, dok je za dirigentskim pultom Gianandrea Noseda.

Fagot će biti prisutan i u posljednjoj skladbi ovotjedne Subotnje matineje, ali ne kao solist nego u ulozi člana komornog ansambla. Kvintet u C-duru za flautu, obou, klarinet, rog i fagot Augusta Klugharta predstavit će ansambl Les Vents Français.

Emisiju poslušajte u subotu, 4. lipnja 2022. s početkom u 7:05 na Trećem programu Hrvatskoga radija. Nakon emitiranja, emisija će biti dostupna u Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici