Hrvatski radio

Treći program

Simfonijski orkestar Bavarskoga radija i Yuja Wang u Subotnjoj matineji

22.04.2022.

15:20

Autor: Dario Poljak

Yuja Wang, Antonio Pappano i Simfonijski orkestar Bavarskoga radija

Yuja Wang, Antonio Pappano i Simfonijski orkestar Bavarskoga radija

Foto: Astrid Ackermann / Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks

Iz nove dvorane Isarphilharmonie u Münchenu donosimo koncert Simfonijskog orkestra Bavarskoga radija i pijanistice Yuje Wang. Djelima Dvořáka, Liszta i Nielsena ravna Antonio Pappano. 


München je od ove sezone bogatiji za novo koncertno zdanje imena Isarphilharmonie. Riječ je o dvorani smještenoj u kulturnome centru imena Gasteig HP8. U njoj je dom pronašla Münchenska filharmonija, a koncerte održavaju i drugi orkestri koji djeluju u tome gradu. 

U ovotjednoj Subotnjoj matineji donosimo snimku koncerta održanog u Münchenu 18. veljače ove godine. Simfonijskim orkestrom Bavarskoga radija ravna Antonio Pappano, a solistica je kineska pijanistica Yuja Wang. Predstavit će se u Prvome klavirskome koncertu u Es-duru Franza Liszta, a njezin nastup uokviruju koncertna uvertira Othello, op. 93 Antonína Dvořáka te Četvrta simfonija, op. 29 Neugasiva Carla Nielsena.

Galerija
Yuja Wang, Antonio Pappano i Simfonijski orkestar Bavarskoga radija, Foto: Astrid Ackermann/Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks
Antonio Pappano i Simfonijski orkestar Bavarskoga radija, Foto: Astrid Ackermann/Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks

Vezu između Njemačke i Češke donijet će nam barokni skladatelj Jan Dismas Zelenka, čiju će Uvertiru à 7 concertanti u F-duru izvesti ansambl Collegium 1704 pod ravnanjem Václava Luksa. Nakon toga, slušamo Prvi gudački sekstet u B-duru, op. 18 Johannesa Brahmsa u interpretaciji Kvarteta Belcea kojem se pridružuju violistica Tabea Zimmermann i violončelist Jean-Guihen Queyras.

Novi album talijanskoga mandolinista Raffaelea La Ragionea nazvan Mandolin on Stage donosi niz solističkih koncerata 18. stoljeća nastalih za njegov instrument. Povijesnu inačicu mandoline La Ragione svira uz ansambl il pomo d’oro koji vodi čembalist Francesco Corti, a izvode Koncert za mandolinu u Es-duru koji je vjerojatno napisao Giovanni Paisiello.

U samome zaključku emisije s Porinom nagrađenog albuma Simfonijskog orkestra HRT-a naslova 1916. Povijesni koncert čut ćemo nagrađenu izvedbu — Simfonijski scherzo Svetislava Stančića pod ravnanjem Pavla Dešpalja.

Subotnju matineju poslušajte u subotu, 23. travnja 2022. na Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 7:05. Nakon emitiranja emisija će biti dostupna u Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici