Hrvatski radio

Treći program

Simfonijski orkestar Zapadnonjemačkoga radija iz Kölna i pijanist Igor Levit u Subotnjoj matineji

10.06.2022.

23:12

Autor: Dario Poljak

Simfonijski orkestar Zapadnonjemačkoga radija iz Kölna

Simfonijski orkestar Zapadnonjemačkoga radija iz Kölna

Foto: Tillmann Franzen / WDR Sinfonieorchester

Raznoliku glazbu u ovome izdanju Subotnje matineje u najvećem dijelu donosi Simfonijski orkestar Zapadnonjemačkoga radija iz Kölna pod ravnanjem svojega šefa-dirigenta Cristiana Măcelarua.

Radijski orkestri u 20. stoljeću obilježili su glazbeni život brojnih sredina. U ovome izdanju Subotnje matineje donosimo snimku koncerta još jednoga radiotelevizijskog ansambla - Simfonijskog orkestra Zapadnonjemačkoga radija iz Kölna. 

Pandemijska 2020. odvijala se uglavnom na primjeni principa "otvori-zatvori". Mnogi su s veseljem dočekali otvaranje nakon prvoga lockdowna, a među njima je i Simfonijski orkestra Zapadnonjemačkoga radija. Pod ravnajem svijega šefa-dirigenta Cristiana Măcelarua u lipnju 2020. na programu u kölnskoj Philharmonie, orkestar je izveo šarolik program sačinjen od djela Ottorina Respighija, Richarda Wagnera, Georgea Enescua, Jacquesa Iberta, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Franza Schuberta.

Kao solist nastupa pijanist s berlinskom adresom Igor Levit, koji je dobitnik brojnih nagrada na međunarodnim pijanističkim natjecanjima. Trenutačno se bavi i pedagoškim radom, a snima brojne nosače zvuka, među ostalim, i za etiketu Sony Classical. Svirat će solističku dionicu u Koncertu u A-duru za klavir i orkestar, KV 414 Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Talijanska inspiracija u glazbi otvorit će emisiju Respighijevom glazbom, a zaključit će ju glazbena vizija Italije iz pera Felixa Mendelssohna Barholdyja. Njegovu Četvrtu simfoniju u A-duru, op. 90 "Talijansku" izvest će Komorni orkestar Europe pod ravnanjem Yannicka Nézet-Séguina.

Subotnju matineju poslušajte u subotu, 11. lipnja 2022. u 7:05 na Trećem programu Hrvatskoga radija. Emisija će nakon emitiranja biti dostupna u Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici