Hrvatski radio

Treći program

Suvremeni trenutak baštine - uz muzikologinju Nadu Bezić

26.01.2023.

11:28

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Naslovnica Simfonije Dore Pejačević - iz ostavšine koja je pohranjena u HGZ-u

Naslovnica Simfonije Dore Pejačević - iz ostavšine koja je pohranjena u HGZ-u

Foto: digitalna zbirka HGZ / HGZ

Muzikologinja Nada Bezić, voditeljica knjižnice i arhiva  Hrvatskog glazbenog zavoda, gošća je emisije ciklusa Putovi hrvatske glazbe s kojom otvaramo zanimljive i raznolike, ali povezane teme iz hrvatske glazbene baštine - od vijesti da je arhivska građa HGZ-a proglašena kulturnim dobrom, do aktualnosti Noći muzeja, obljetnicâ hrvatskih skladatelja Blagoja Berse, Dore Pejačević i Božidara Kunca, i novosti u projektima glazbenih šetnji te suradnji s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom

Dora Pejačević (1985-1923)

Dora Pejačević (1985-1923)

Foto: - / -

Datum koji je poznat i kao dan koji ima i svoju Noć muzeja, datum je rođenja glazbenog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta, ali i Dan sjećanja na žrtve Holokausta - nama prilika da objedinimo različite teme i doznamo kako je HGZ sudjelovao prvi put u manifestaciji Noć muzeja, ali i kakvi su planovi da dio obnovljene zgrade dobije svoj "muzej glazbe" odnosno prezentacijski centar. 


Što za sve blago koje čuva Hrvatski glazbeni zavod znači činjenica da je arhivska građa proglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske, te kako napreduje digitalizacija zbirki, i gdje su sada sve te dragocjenosti na čuvanju, doznajemo uz prisjećanje na važne skladateljske obljetnice koje su itekako povezane upravo uz HGZ - 150 godina od rođenja Blagoja Berse, 120 godina od rođenja Božidara Kunca, i 100 godina od smrti Dore PejačevićUz glazbu Berse, Pejačević, Kunca, ali i Rikarda Švarca i Mozarta, doznajemo detalje o brojnim temama vezanim uz hrvatsku glazbenu baštinu i dakako knjižnicu i arhiv HGZ-a. 


Gošća Nada Bezić prošlog je tjedna u  Zadru održala predavanje o Blagoju Bersi, a u sklopu projekta  Diskograf u četvrtak u Glini predstavlja ploče Iz dnevnog boravka Natka i Beate Devčić

Glazbene šetnje Zagrebom vodi muzikologinja Nada Bezić

Glazbene šetnje Zagrebom vodi muzikologinja Nada Bezić

Foto: promo / -Nove Glazbene šetnje Zagrebom donijet će i neke nove lokacije, a suradnja s NSK i zanimljivu virtualnu izložbu.

Doznajemo i kako će u sklopu Festivala posvećenog Dori Pejačević biti predstavljena i njezina ostavština pohranjena upravo u arhivu HGZ-a. 

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u  Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici