Hrvatski radio

Treći program

Veronika Reutz Drobnić - Izazovi novih mogućnosti

05.01.2022.

20:09

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Veronika Reutz Drobnić

Veronika Reutz Drobnić

Foto: Slavko Drobnić / -

Putovi hrvatske glazbe u petak 7. siječnja u 11 sati na HR3  nove kalendarske dane otvaraju uz mladu skladateljicu Veroniku Reutz Drobnić (rođenu u Zagrebu 1999.) koja studira i djeluje u Njemačkoj.

Na prošlogodišnjem izdanju Novalis festivala u Osijeku, sudjelovala je putem međunarodnog natječaja i uz Luisa Camacha Montealegrea praizvela skladbu Xerox za udaraljke.

Uz predstavljanje recentnih skladbi dvadesetdvogodišnje skladateljice, doznajemo o njezinim interesima u području politike, osobitostima studija kompozicije u Njemačkoj, usavršavanju u performativnoj praksi i improvizaciji, te o projektima koje planira u novoj godini.


Veronika Reutz Drobnić na IMPULS festivalu u Leipzigu

Veronika Reutz Drobnić na IMPULS festivalu u Leipzigu

Foto: Peter Adamik / ADS

Kako je mlada Zagrepčanka otišla u Stuttgart nastaviti studij koji je započela na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a zašto je uopće odlučila studirati kompoziciju. 


Kako je Kafka stigao u jednu njezinu skladbu i zašto je to važno za njezine političke stavove, a kakvu je ulogu imao Schoenberg u toj skladbi naslovljenoj Ought it not to be possible to live differently?


Koliko su i kako tečajevi i usavršavanja u fitnessu ili DJ Akademija otvorili i neke dručkije poglede na glazbu i kreaciju, te "zašto se smiješi" kako je naslovila jednu komornu skladbu Why smiling?.Veronika Reutz Drobnić

Veronika Reutz Drobnić

Foto: Corinna Gaiser / -

Veronika Reutz Drobnić pohađala je mnoge majstorske tečajeve, a recentno je bila na onome festivala Novalis u Osijeku koji ćemo komentirati uz tamo praizvedenu skladbu Xerox. 


Trenutno radi na novome djelu u kojem koristi koncept obrade postojećih, a dovršava skladbu Remnant za šest marimbi i udaraljke koja će biti praizvedena u Stuttgartu 20. siječnja. 

Veronika Reuzt Drobnić

Veronika Reuzt Drobnić

Foto: Slavko Drobnić / -

Najvažniji događaj u 2021. godini bio mi je diplomski koncert i sudjelovanje na IMPULS festivalu u Leipzigu, jer sam sudjelovala i u izvedbama. Važna mi je ta praksa izvođenja vlastitih djela i kao priprema novih projekata.

Veronika Reutz Drobnić

Emisija iz ciklusa Putovi hrvatske glazbe u kojoj gostuje Veronika Reutz Drobnić bit će dostupna u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici