Hrvatski radio

Treći program

Vrhunski glazbenici Osoru u pohode

19.07.2022.

Zadnja izmjena 12:24

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Bomsori Kim i Baselski komorni orkestar na otvorenju 47. Osorskih glazbenih večeri

Bomsori Kim i Baselski komorni orkestar na otvorenju 47. Osorskih glazbenih večeri

Foto: Sandro Tariba / Osorske glazbene večeri - promo

Programom talijanske provenijencije i nadahnuća u znaku violinističkih bravura i ljepota gudačkih suglasja, u subotu su svečano otvorene  47. Osorske glazbene večeri   nastupom Baselskog komornog orkestra pod vodstvom Baptistea Lopeza uz solistički nastup južnokorejske violinističke zvijezde Bomsori Kim

Raspored koncerta obuhvatio je poznate i omiljene partiture Antonija Vivaldija, Ottorina Respighija, Giuseppea Tartinija, Nicoloa Paganinija i Huga Wolfa


Već tradicionalno smo na Trećem programu Hrvatskog radija izravno pratili  koncert uz posebnu uvodnu emisiju u kojoj su sudjelovali Branko Mihanović (umjetnički ravnatelj festivala), Josip Nalis (predjednik udruge i izvršni producent), potom sin osnivača festivala Marin Marušić, te sjajni umjetnici koji su u Osoru započeli turneju – violinist i umjetnički voditelj Baselskog komornog orkestra Baptist Lopez, i sjajna violinistica Bomsori KimNarudžbe novih skladbi tijekom svih ovih godina vitalan su dio festivalske aktivnosti, što je rezultiralo brojnim novim djelima, većina kojih su se izvodile i nakon osorskih praizvedbi. Ove će godine svjetski renomirani umjetnici na zadovoljstvo vjerne osorske publike, uz kapitalna djela svjetske i hrvatske glazbene riznice, izvesti šest novih skladbi iz pera suvremenih skladatelja. I ove ćemo godine uživati u izvedbama iznimno nadarenih i višestruko nagrađivanih glazbenika koji nam dolaze u klasičnim i neklasičnim komornim sastavima. Komorna je glazba, bez sumnje, najizravniji jezik ljudskih emocija. Kada jednom doživite njezinu intimu, ostajete zauvijek zarobljeni, a jedinstven ambijent Osorske katedrale dodatno doprinosi intenzitetu doživljaja. Koncerti na otvorenom, posvećeni „laganijem repertoaru“ koji iskoračuje iz kruga komorne glazbe, također su dio festivalske tradicije, a ove ćemo godine uživati u nastupima senzacionalnih umjetnika Robija Lakatoša i Tamare Obrovac i njihovih ansambala.

Branko Mihanović, uvodnik u festivalskom katalogu

Osor

Osor

Foto: Sandro Tariba / Osorske glazbene večeri - promo

Koncert svečanog otvorenja 47. Osorskih glazbenih večeri donio je popularan program  – od Proljeća i Ljeta iz Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija, do violinističkih bravura u Tartinijevom Đavoljem trileru, u obradi Fritza Kreislera za violinu i gudače, te dvije PaganinijeveCantabile ali i poznati Rondo „La campanella“ iz Drugog koncerta za violinu i orkestar. 


Orkestar se u ovom programu talijanskih djela ili nadahnuća predstavio Trećom suitom Stare arije i plesovi Ottorina Respighija i Talijanskom serenadom Huga Wolfa. Program od baroka do početka 20. stoljeća, u jedinstvenom zvuku Baselskog komornog ansambla koji svira na crijevnim žicama, te virtuozne Bomsori Kim koja svira na glazbalu Guarneri Del Jesu  iz 1725.

Festivalska nagrada Daniel Marušić za 2021. je dodijeljena Papandopulo kvartetu saksofona.

Festivalska nagrada Daniel Marušić za 2021. je dodijeljena Papandopulo kvartetu saksofona.

Foto: OGV promo / -

Program festivala koji traje do 18. kolovoza možete pronaći na  web stranici festivala   ili pročitati u članku  o festivalskom programu


Snimku uvodne emisije i prijenosa koncerta naći ćete u Slušaonici.

glazbena producentica koncerta Đurđica Ivanković 

tonmajstor koncerta Božidar Pandurić

organizatorica producentica Tanja Vuleta 

tonmajstor uvodne emisije Alen Križančić

urednica, voditeljica i komentatorica Iva Lovrec Štefanović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici