Hrvatski radio

Treći program

Zvjezdano putovanje s Johnom Williamsom u Subotnjoj matineji

24.03.2022.

10:58

Autor: Dario Poljak

John Williams i Berlinska filharmonija

John Williams i Berlinska filharmonija

Foto: Stephan Rabold / Berliner Philharmoniker

Uoči dodjele nagrade Oscar, u Subotnjoj matineji 26. ožujka na HR3 donosimo koncert oskarovca Johna Williamsa na kojem ravna Berlinskom filharmonijom. 

Prvi dio emisije posvećujemo prvome koncertu koji je čuveni skladatelj filmskih partitura John Williams održao s Berlinskom filharmonijom. Nakon uspješnog koncerta s Bečkim filharmoničarima, John Williams ravnao je i Berlincima u listopadu prošle godine u njihovoj matičnoj dvorani. Program čine njegove najuspješnije filmske partiture za filmove kao što su Harry Potter i kamen mudraca, Jurassic Park, Superman, Ratovi zvijezda ili E. T. Osim filmske glazbe, na programu je i Williamsova Elegija za violončelo i orkestar u kojoj je solist prvi violončelist Berlinske filharmonije, Bruno Delepelaire.

John Williams i Berlinska filharmonija

John Williams i Berlinska filharmonija

Foto: Stephan Rabold / Berliner Philharmoniker

Tijekom koncerta, John Williams se obraćao i publici prisutnoj u dvorani često ističući da mu je iznimna čast nastupati s jednim od najboljih orkestara na svijetu. Tijekom svojih ekskurza na koncertu, skladatelj i dirigent je ukratko opisivao i glazbu netom uoči izvedbe kako bi publici približio sadržaj ili pak ideju koja se krije iza određenog skladateljskog postupka. 

Iznimna je čast što sam pred jednim od najboljih orkestara na svijetu, Berlinskom filharmonijom. Ovaj orkestar je doista institucija vrijedna poštovanja i morate biti ponosni što je uzdržavate svih ovih desetljeća. Svake večeri protekloga tjedna govorio sam da je stajanje pred svakim glazbenikom ovoga orkestra, unatoč njihovoj veličini i skromnosti, iznimna čast i zadovoljstvo. Zahvalan sam na ovome pozivu da budem s njima. Hvala vam.

John Williams

Nakon koncerta Johna Williamsa i Berlinske filharmonije, emisiju ćemo nastaviti pod temom Ad astra pa ćemo se čuti glazbu inspiriranu svemirom, planetima i ostalim nebeskim tijelima. Skladatelj Jimmy López Bellido za Houstonski simfonijski orkestar napisao je 2. simfoniju naslova Ad astra. Inspirirana je misijama kojima je NASA istraživala svemir, a iz simfonije ćemo čuti stavke koji nose simbolične naslove Voyager i Apollo.

Inspiracija planetima, svemirom, zvijezdama i astronomijom nije bila rezervirana samo za 20. stoljeće. Nalazmo je i u komičnoj operi Il mondo della luna Josepha Haydna iz koje slušamo ariju Che mondo amabile u izvedbi basbaritona Thomasa Quasthoffa. Iako Wolfgang Amadeus Mozart nije izravno inspiriran zvijezdama, stihovi Pietra Mestastasija koje uglazbljuje od zvijezda traže utjehu. Sopranistica Lisette Oropesa pjevat će Mozartovu koncertnu ariju Ah se in ciel, benigne stelle, KV 538.

Nesumnjivo najpoznatija partitura inspirirana nebeskim tijelima jest orkestralna suita Planeti Gustava Holsta. Svaki od sedam stavaka suite nosi ime po određenom planetu Sunčeva sustava te njegovu pretpostavljenom astrološkom karakteru. U Subotnjoj matineji donosimo stavke Venera, nositeljica mira, Merkur, krilati glasnik i Jupiter, nositelj radosti.

Subotnju matineju poslušajte u subotu, 26. ožujka 2022. od 7:05 na Trećemu programu Hrvatskoga radija. Emisija će nakon emitiranja biti dostupna u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici