Hrvatski radio

Treći program

Bénédicte Savoy: Zapad mora prevrednovati sadržaj vlastitih umjetničkih zbirki

11.02.2022.

17:06

Autor: Rajka Rusan

Afričke maske dio su mnogih etnoloških muzejskih zbirki na Zapadu

Afričke maske dio su mnogih etnoloških muzejskih zbirki na Zapadu

Foto: Faenkova Elena/Shutterstock / Shutterstock

Bénédicte Savoy je profesorica povijesti umjetnosti na Tehničkom sveučilištu u Berlinu i na Collège de France u Parizu. Godine 2018. joj je francuski predsjednik Emmanuel Macron povjerio pisanje izvješća o povratu umjetničkih predmeta donesenih u Francusku tijekom perioda kolonizacije kako bi mogao odlučiti kakvu bi politiku francuski muzeji trebali voditi obzirom na mnoštvo zahtjeva za povratom. 

Naročito istaknut primjer su predmeti iz Benina, dospjeli u Europu poslije 1897. nakon britanske okupacije Nigerije. Radi se o nekoliko stotina brončanih skulptura i umjetnički oblikovanih ukrasnih predmeta odnesenih na Zapad nakon osvajanja kraljevske palače Benina, koja se nalazi u današnjoj Nigeriji. Predmeti su djelo umjetnika iz naroda Edo, a nastali su od trinaestog do devetnaestog stoljeća.


Budući da se radi o očitom i nedavnom slučaju preprodaje oduzete kulturne baštine jednog naroda, koja se našla razasuta po muzejima od Londona preko Pariza do Beča, Berlina i Washingtona, mnogi su se kustosi i njihove profesionalne udruge našli u nezavidnom položaju da moraju odgovarati na pitanja javnosti o sudbini ovih umjetničkih predmeta.


Da bi se donijela odluka o tome što je, kome i pod kojim uvjetima moguće danas vratiti stručna je zajednica počela formulirati svoje stavove, dok je istovremeno Bénédicte Savoy prionula pisanju svog izvješća uz pomoć nigerijskog ekonomista, glazbenika i pisca Felwinea Sarra. Rezultat je knjiga „Borba Afrike za vlastito kulturno nasljeđe”.


U njoj je iskazan kontroverzni zaključak da se oko 90% kulturnog nasljeđa subsaharske Afrike nalazi u muzejskim kolekcijama na Zapadu te se apelira na politički utjecajne pojedince i forume da otpočnu s ponovnim uređivanjem odnosa između Europe i Afrike u području kulturne baštine.


Bénédicte Savoy je izazvala pozornost i svojom postavom izložbe u Njemačkom povijesnom muzeju u Berlinu, posvećene ključnim ličnostima njemačkog prosvjetiteljstva, braći Wilhelmu i Alexanderu von Humboldtu. Budući da je već s tom izložbom otpočela njezina kritika eurocentrizma, oštri zaključci iz „Borbe Afrike za vlastito kulturno nasljeđe” nisu bili neočekivani.


Stvari su se zaoštrile s izgradnjom Foruma Humboldt, izgrađenog na mjestu starog pruskog kraljevskog dvorca u samom središtu Berlina i otvorenog u srpnju 2021. Forum je, između ostalog, trebao udomiti i zbirke afričke, azijske i oceanijske umjetnosti prethodno smještene u Etnološkom muzeju u Dahlemu. Među umjetničkim predmetima su i brončane skulpture iz Benina. Nakon kontroverzi otvorenih izvještajem Savoy i njezinim kritikama prosvjetiteljskog shvaćanja nadmoći Zapada nad „primitivnim” ne-europskim narodima, preseljenje zbirki i njihovo predstavljanje javnosti odgođeno je.


U emisiji Portreti znanstvenika, dostupnoj u Slušaonici Hrvatskoga radija možete poslušati opširnije kako razmišlja Bénédicte Savoy koja o svome radu kaže:


 „Naše izvješće je postalo slično biljarskoj kugli. Emmanuel Macron je gurnuo lopticu koju smo pokrenuli Felwine Sarr i ja. Ona je pokrenula druge loptice na stolu. Francuska loptica se možda zaustavila, ali druge su se loptice zahvljujući njoj pokrenule. Tako da mislim da se mora gledati kako je izvješće dočekano na međunarodnom planu. Živim u Berlinu. Felwine Sarr je do prošlog ljeta živio u Dakaru. 


Vidim kako je naše izvješće, koje smo originalno pisali za francuski kontekst, imalo ogromni učinak na zemlje njemačkog govornog područja: u samoj Njemačkoj, u dijelu Švicarske u kojem se govori njemački, Austriji a isto tako u Nizozemskoj, izazvalo je veliku pozornost. Kao i u izvjesnom broju zemalja na afričkom kontinentu. 


Ono je pokrenulo raspravu u SAD-u: godinu i pol nakon do objave izvješća, pozvali su nas u New York na raspravu s kustosima i ravnateljima muzeja na Sveučilište Kolumbija, i impresioniralo nas je koliko je naša rasprava povezana s temama o kojima se već dugo raspravlja u SAD-u – vezano uz povijest Afro- Amerikanaca, –a koje nisu direktno vezane za kolonijalni diskurs. U New York Timesu i drugdje našli smo vrlo zanimljive odgovore koje su iznijele naše afričke kolege, primjerice senegalski filozof Souleymande Bachir Diagne … Krajnje je zanimljivo vidjeti kako se sve to odigrava drugačije no što smo u početku pretpostavljali da će se odvijati.”


Emisija je emitirana 10.2.2022. u 13 00 sati na Trećem programu HRA, a bit će reprizirana 24.4.2022. također u 13 00 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Portreti znanstvenika

Portreti znanstvenika se emitira od 1998. godine. Posvećena je hrvatskim i svjetskim znanstvenicima iz prošlosti i suvremenosti. Među zapaženim ciklusima ističemo ciklus o istaknutim znanstvenicima - članovima HAZU, o ženama znanstvenicima, Nobelovcima,te tehnološkim inovatorima .

Poslušajte u Slušaonici