Hrvatski radio

Treći program

13:47 / 15.06.2022.

Autor: Josip Grozdanić

Novi domaći film "Divljaci" u kinima

Kino-plakat filma "Divljaci"

Kino-plakat filma "Divljaci"

Foto: Alka film / Alka film

Odnedavno se u kinima prikazuje novi domaći premijerni naslov, crnohumorna akcijska komedija "Divljaci" suscenarista i redatelja Darija Lonjaka. Riječ je o dugometražnom prvijencu Darija Lonjaka, koji s Velimirom Grgićem i Ivom Balenovićem supotpisuje i scenarij filma.

„Divljaci“ su dinamično, zabavno i tendenciozno pomaknuto ostvarenje koje neke elemente holivudskog žanrovskog filma transponira u domaće okruženje i najbliže susjedstvo. Dario Lonjak je autor koji je tijekom proteklih petnaestak godina kao pomoćnik redatelja surađivao na nizu filmova, među ostalim i na hitovima „Metastaze“ i „Ljudožder vegetarijanac“ Branka Schmidta, te na akcijskom ratnom filmu „Broj 55“ Kristijana Milića.


O filmu koji se ovih dana prikazuje i na posebnim projekcijama u Beču i Zürichu razgovaramo s njegovim suscenaristom i redateljem Dariom Lonjakom, s drugim od trojice scenarista Velimirom Grgićem te s glumcem Alenom Liverićem, koji u filmu tumači jednu od dvije najvažnije uloge.


Kojim su se idejama autori vodili u nakani da snime drugačiji, osebujniji te tendenciozno pomaknut i bizaran film? Jesu li u realizaciji projekta imali neke redateljske ili filmofilske uzore? Budući da je riječ o izrazito žanrovskom filmu, koliko im je žanr bitan i u profesionalnom i u privatnom smislu, te koje žanrove preferiraju? Kako je izabrana glumačka postava filma koju predvodi iskusni kazališni, televizijski i filmski glumac Alen Liverić, a u kojoj Borko Perić tumači čak dvije međusobno naglašeno kontrastne uloge. To su samo neka od pitanja koja smo postavili našim elokventnim sugovornicima.


Razgovor o filmu "Divljaci" poslušajte u petak 17. lipnja u emisiji Filmomanija Trećeg programa Hrvatskog radija, te naknadno u Slušaonici Hrvatskog radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici