Hrvatski radio

Treći program

"Tragovi" Dubravke Turić na platnima kino dvorana

18.01.2023.

18:43

Autor: Josip Grozdanić

Tragovi plakat, autor Danijel Žeželj

Tragovi plakat, autor Danijel Žeželj

Foto: Kinorama / HRT

Od prošlog tjedna u hrvatskim se kinima prikazuje nova domaća filmska premijera, psihološka egzistencijalna drama "Tragovi" suscenaristice i redateljice Dubravke Turić. Riječ je o debitantskom dugometražnom ostvarenju autorice iza koje su tri desetljeća kontinuiranog rada na području sedme umjetnosti. Dubravka Turić je diplomirala filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti, a tijekom proteklih 30 godina montirala je niz zapaženih i nagrađivanih filmova kratkog i dugog metra, podjednako igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih. Kao montažerka intenzivno je surađivala s redateljima Zvonimirom Jurićem ("Nebo ispod Osijeka", "Bijela", "Onaj koji će ostati neprimijećen", "Kosac"), Ivanom Faktorom ("Das Lied ist aus", "Pustara", "Le Samourai", "Strange Fruit") i Zdravkom Mustaćem "Nigredo", "Bastion"), a za rad na drami "Tereza37" Lane Barić i Danila Šerbedžije nagrađena je Zlatnom arenom. Montirala je i prvi film Danijela Žeželja, kratku animiranu dramu "Fibonaccijev kruh" iz 2012., kao i njegov zasad posljednji film "Sakupljač", koji je premijerno prikazan u Motovunu prošle godine.

Kao redateljica debitirala je 2015. godine kratkometražnim filmom "Belladonna", koji je u programu Horizonti na festivalu u Veneciji osvojio nagradu za najbolji film, koju mu je dodijelio žiri kojim je predsjedao Jonathan Demme, a prikazan je i na nizu prestižnih festivala poput Sundancea, Rotterdama i Pule. Njezino probojno ostvarenje je također kratki film "Trešnje" iz 2017. godine, koji je s uspjehom prikazan na festivalima u Cannesu i Sarajevu, a nagrađen je na Zagreb Film Festivalu i Danima hrvatskog filma. Dubravka Turić je autorica u punom smislu te riječi. Ona je scenaristica i redateljica, a dakako i montažerka, koja u svojim filmovima stalno provlači određene motive. Tu su ponajprije senzibilne protagonistice i ponekad protagonisti, osobe koje se suočavaju s određenim intimnim dramama. Te su drame u pravilu obilježene odnosima među generacijama, najčešće između protagonistica i njihovih roditelja.


Ponekad je tu i neka tragedija iz prošlosti koja definira emotivna i psihička stanja likova, od kojih neki svakako glumi Lana Barić, omiljena glumica Dubravke Turić. "Tragovi" su dosad prikazani na festivalima u Varšavi, Valenciji i Tallinnu, kao i na Zagreb Film Festivalu, a riječ je o intimnoj psihološkoj drami u fokusu koje je senzibilna protagonistica Ana, koju tumači Marija Škaričić. Već na početku Ana je obilježena jednim tragičnim gubitkom, koji se može naslutiti, ali autorica pametno vrlo polagano otkriva prirodu tog gubitka i neke okolnosti. Ubrzo će ju obilježiti i drugi gubitak, smrt oca, nakon čega će se naći na određenoj životnoj prekretnici. Kao što kaže i sama autorica, Ana se pokušava očajnički držati prošlosti, i na poslu antropologinje kroz proučavanje mirila o kojima će naposljetku objaviti i knjigu, ali i u svom intimnom životu, kroz prisjećanje na tragični gubitak osobe iz najbliže obitelji i kroz odlazak u rodni kraj.


Kojim se idejama autorica vodila u kreiranju priče koja čitava počiva na suptilnom prikazu intimnih stanja jednog lika i njegove drame? "Tragovi" su predominantno film stanja, a ne zbivanja. Koliko je bilo zahtjevno u scenarističkom i redateljskom smislu koncipirati i izvesti priču koja je sva u slutnjama, naznakama i sugestijama, odnosno u znakovima koje gledatelji polako otkrivaju i postupno shvaćaju njihovo značenje? Suscenarist filma je Danijel Žeželj, ugledni i nagrađivani grafički umjetnik i autor stripova. S njim redateljica već dugo surađujete, montirala je njegov kratki animirani film "Fibonaccijev kruh" iz 2012. godine, kao i zasad posljednji film "Sakupljač", koji je premijerno prikazan u Motovunu prošle godine. Kakvom bi autorica opisala suradnju s Danijelom Žeželjom? Kako je glumica Marija Škaričić pristupila liku Ane, kako ga je gradila? Koliko je bilo zahtjevno dočarati lik koji je obilježen dvjema traumama, u situaciji koja upućuje na melodramu, ali ipak nije melodrama? Ana je praktički u svakom kadru filma. Ona ponajprije i ponajbolje funkcionira sama sa sobom, dok je u komunikaciji s drugim ljudima praktički uvijek suzdržana, plaha i distancirana. Koliko je rad na filmu bio izazovan u tom kontekstu, da je praktički čitav drama lika koji glumica tumači? To su samo neka od pitanja koja smo postavili suscenaristici i redateljici filma "Tragovi" Dubravki Turić te glumici Mariji Škaričić.


Razgovore s Dubravkom Turić i Marijom Škaričić o filmu "Tragovi" poslušajte u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija, u petak 20. siječnja, te naknadno u Slušaonici HRT-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici