Hrvatski radio

Treći program

Željko Jozić o krađi kulturne baštine

27.01.2022.

21:04

Autor: Gordana Ostović

Priča o prisvajanju nije nova

Priča o prisvajanju nije nova

Foto: Dnevnik / HRT

Proteklih tjedana Hrvatsku je uzburkao Zakon o kulturnom nasleđu kojeg je krajem prošle godine izglasala zakonodavna vlast Republike Srbije, a u kojem stoji da djela stare dubrovačke književnosti renesanse i baroka do 1867. pripadaju i srpskoj i hrvatskoj književnosti. Na to prisvajanje reagirale su mnoge ustanove i pojedinci, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek preko Ministarstva vanjskih poslova uputila je i prosvjednu notu Republici Srbiji.

Jedan od onih koji je također reagirao i sa znanstvenog stajališta pojasnio zašto je riječ o krađi kulturne baštine je i Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Prisvajanje dubrovačke književnosti traje više od sto godina i propaganda je srpskih intelektualaca, a potječe od činjenice nedostatka vlastite književne tradicije tog razdoblja.

Željko Jozić

Podsjetio je i koliko je dubrovačka književnost i jezik, štokavski jezik ijekavske provenijencije odigrao važnu ulogu u formiranju moderne hrvatske nacije.


- Hrvatski je jezik bio cijenjen još u doba protureformacije i prve gramatike Bartola Kašića te se poučavao na drugim sveučilištima, no danas na mnogim svjetskim sveučilištima situacija nije sjajna. Na mnogim katedrama slavistike i dalje pod srpskom književnošću stoje djela dubrovačkih pisaca pa bi naši znanstveni, kulturni, ali i diplomatsko politički krugovi trebali bolje poraditi na promicanju hrvatske jezične i kulturne vrijednosti.


- Zakon o hrvatskom jeziku kojeg sprema Matica hrvatska nije potreban. Možda je za njim bilo potrebe 90- tih godina, ali danas ne, smatra Jozić. Hrvatski jezik je kroz stoljeća doživio teške trenutke, no danas normalno funkcionira u javnom prostoru i slobodno se razvija a i 24 je jezik Europske unije. Treba brinuti o hrvatskom jeziku, ali ne zabranama i kaznama.


Posebno mjesto u tradiciji i identitetu zauzima hrvatska uglata glagoljica na kojoj smo 1000 godina pisali mnoga pravna liturgijska i književna djela pa Željko Jozić namjerava predložiti da je Unesco uvrsti na popis nematerijalnog kulturnog dobra.


U emisiji Razgovor s povodom, 31. siječnja u 10:30, otkrivamo i koje su najljepše hrvatske riječi prema nekim anketama, koju je izabrao Željko Jozić i kako njegov portal Bolje je hrvatski uspješno zamjenjuje anglizme riječima u duhu hrvatskog jezika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Razgovor s povodom

Emisija svakog tjedna ugošćuje književnike, znanstvenike i umjetnike koji predstavljaju svoje aktualne projekte i objavljene književne radove. Problematiziramo i aktualne društvene događaje i teme iz kulturne politike Hrvatske, kao i rad kulturnih institucija, kazališta, muzeja i izdavačkih kuća.

Poslušajte u Slušaonici