Hrvatski radio

Treći program

Botox u liječenju boli

22.02.2022.

12:00

Autor: Blanka Jergović

Mozak

Mozak

Foto: - / Pixabay

Botox ili Buttulinum toxin, najpoznatiji kao „brisač“ bora, sprječava bol kod raznih poremećaja. Sve je više dokaza da njegovo stručno korištenje kao novog dugotrajnog i relativno sigurnog analgetika može pružiti olakšanje velikom broju ljudi. Kaže to gost ove emisije prof. dr. Zdravko Lacković koji je sa svojim timom postigao zapažene rezultate u istraživanju botoxa u liječenju boli.  

"Zadnjih 16 godina bavimo se pitanjem botulinum toxina i o tome su u mom laboratoriju izrađene četiri disertacije u tzv "skandinavskom modelu", objavljeno oko 30 radova u međunarodnim časopisima, održano više plenarnih predavanja na svjetskim ili europskim kongresima itd.", ističe prof. Lacković. "Sad već vidimo učinak Bottulinum toxina na živčane stanice i njihove okončine u središnjem živčanom sustavu", dodaje i najavljuje nove mogućnosti u uporabi botoxa u tretmanu boli u područjima u kojima još treba dosta istraživanja, kao što je to kod visceralne boli ili boli unutarnjih organa, primjerice kod karcinoma.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Znanost i društvo

Vrijeme u kojemu živimo postavlja pred nas imperativ istinske, obostrane komunikacije i suradnje znanosti i društva, znanstveno utemeljenog razmišljanja i donošenja odluka, ali i sudjelovanja građana u znanosti i donošenju odluka o znanosti i svim drugim područjima ljudskog djelovanja. Temelj za to je istinita, pravovremena i kvalitetna informacija o znanosti kojoj težimo u ovoj emisiji. .

Poslušajte u Slušaonici