Hrvatski radio

Drugi program

Pjesma Bam Bam predvodi najemitiranije, Ed Sheeran 50. puta na broju jedan Airplay Radio Charta

27.04.2022.

13:35

Autor: Goran Komerički

Službena naslovnica singla "Bam Bam"

Službena naslovnica singla "Bam Bam"

Foto: Epic - Menart / -

Duet Camile Cabello I Eda Sheerana četvrti tjedan zaredom predvodi listu ARC 100 s pjesmom "Bam Bam". Charlie puth ostao je korak do vrha sa singlom "Light Switch", George Ezra se popeo za jedno mjesto s pjesmom "Anyone for You", a francuski DJ i producent Kungs je sa sedmog skočio na četvrto mjesto zahvaljujući sve većoj rotaciji stvari "Clap Your Hands". Non-mover na petom mjestu pripada singlu "In the Dark" kojega potpisuju Purple Disco Machine i Sophie and the Giants. Lista ARC 100 donosi rezultate mjerenja emitiranja stranih singlova u programima domaćih radijskih stanica, a aktualno izdanje objavljeno je s datumom od 25. travnja. 

Pjesma "Bam Bam" ostvaruje sve više pozicije na listama popularnosti širom svijeta i na taj način pokazuje se singlom kontinuiteta odnosno duetom koji bi mogao boraviti više mjeseci među najpopularnijima. Ovoga trenutka nalazi se na sedmom mjestu liste Global 200 magazina Billboard, a sve je zastupljenija i na hrvatskom streamingu. Camila Cabello i Ed Sheeran se ovih tjedana sve češće mogu pronaći među najtraženijim singlovima domaćih korisnika na dnevnim listama servisa Apple Music i Deezer. Singl o prekidu i oporavku od ljubavnog kraha isijava optimizam koji sasvim dobro pristaje proljeću, a ritam i sugestija izvedbe dvoje glazbenika podvlače prisnu estetiku pjesme. Radi se o dvoje glazbenika koji zajedno imaju kontinuirani uspjeh kod domaće publike.


Edu Sheeranu je ovo. tjedan boravka na prvom mjestu Airplay Radio Charta do sada. Prije dueta s Camilom Cabello na vrhu je boravio s pjesmama "Shape of You" (2017, 10 tjedana), "Perfect" (solo/with Beyonce, 2017-2018, 13 tjedana), "I Don't Care" (with Justin Bieber, 2019, 7 tjedana), "Afterglow" (2021, jedan tjedan) i "Bad Habits" (2021, 15 tjedana). Camila Cabello je zabilježila 23. tjedan boravka na samom vrhu liste ARC 100.


Kada pogledamo strukturu glazbenika koji se nalaze među prvih deset u Hrvatskoj, uočit ćemo kako somaći eter preferira kantautore i DJ-je. Službenu radijsku listu predvode tri kantautora (jedan u duetu), a do broja 10 nailazimo na još dvojicu (Harry Styles, Elton John). S druge strane, ovdje je i pet stvari DJ-ja i producenata. Zanimljivo je da svatko od njih dolazi iz različite europske zemlje: Kungs je iz Francuske, Purple Disco Machine pripada njemačkoj sceni, a Regard ("Hallucination with Years & Years", br. 6) dolazi s Kosova. Kygo ("Dancing Feet feat. DNCE", br. 9) je Norvežanin, a Alesso ("When I'm Gone with Katy Perry", br. 10) je iz Švedske.


Sličan kontinuitet zastupljenosti plesnog pop zvuka možemo primijetiti i pogledom na singlove koji su se vratili ili se po prvi puta našli u Topu 40. Najviši novi ulaz među četrdeset (hot airplay) odnosno najveći uspon među sto (greatest gainer ARC) potpisuju Ray Dalton i Alvaro Soler ("Manila", br. 22, 25 mjesta prema naprijed), a novi ulaz na 37. mjestu snimili su Diplo i Miguel ("Don't Forget My Love"). Na 32. mjestu smjestio se re-entry koji izvode Lost Frequencies & Calum Scott ("Where Are You Now"), a kombinacija producentskih zvijezda koju čine Topic, Robin Schulz, Nico Santos i Paul Van Dyk vratila se na broj 40 s pjesmom "In Your Arms (for an Angel)". Istovremeno, najveći uspon među četrdeset (greatest gainer TFO, 11 mjesta) ostvario je singl "Young Right Now" (br. 27) u izvođenju Robina Schulza i Dennisa Lloyda.


U skladu sa svime time je i podatak kako još dva noviteta liste ARC 100 potpisuju DJ-ji i producenti. David Guetta je ostvario najviši novi ulaz Službene radijske liste (hot shot debut) sa suradnjom "Crazy What Love Can Do" koju je ostvario s Becky Hill i Ellom Henderson. Novi ulaz na broju 89 ostvarili su Alle Farben i Keanu Silva s pjesmom "Music Sounds Better with You". Jedini 'uljezi' na tom popisu su članovi grupe Pink Floyd koji su zahvaljujući angažiranoj "Hey Hey, Rise Up! feat. Andriy Khlynvuk of Boombox" ostvarili novi ulaz na 73. mjestu.


Domaći radijski eter i dalje izrazito malo novih pjesama uvrštava u rotacije, a brojka od tri noviteta nastavak je prošlotjedne analize. Ukupno gledano, domaće radijske stanice promijenile su svega 10 posto aktualnih pjesama u zapaženijem emitiranju i to je, sa stanovišta pop kulturnog medijskog identiteta, već pomalo zabrinjavajuće. Pritom vrijedi reći kako su i te 'zapaženije rotacije' izrazito malene. Radi se o 40 emitiranja na 135 stanica, ukupno dovoljnih za ulaz na listu ARC 100 odnosno podatku da je 100. najpopulanija nova pjesma u zemlji - "West Coast" grupe OneRepublic - emitirana jednom u cijelom tjednu (zauzela je 3:13 minute od 10 800 minuta prostora koliko ga za radijske sadržaje ukupno ima) na svakoj trećoj stanici u zemlji.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici